Steiff

Geschiedenis

In 1893 richtte een Duitse naaister, Margarete Steiff genaamd, een bedrijf op dat haar naam draagt en heden ten dagen de marktleider is in pluche teddyberen. Margarete’s neef Richard ontwierp de eerste zachte beren voor zijn tante, wiens fabriek in die tijd allerhande speelgoed produceerde. Richard’s idee voor de beer had hij gekregen uit de tekening die hij van dieren had gemaakt in de dierentuin van Stuttgart.

Steiff begon al in 1892 met het maken van speelgoedberen, maar de teddyberen waar het bedrijf beroemd mee zou worden, werden pas gemaakt rond de eeuwwisseling. Onder de dierentuindieren die Richard Steiff ontwierp in 1902, was een beer met volledig beweegbare armen en benen en die had de codenaam 55PB. Het bedrijf verkocht in 1903, 3.000 beren aan Hermann Berg, een vertegenwoordiger voor Geo Borgfelt & Co. in New York, Amerika. Maar verder werden de Steiff dieren niet veel verkocht. In Amerika werd echter de teddybeer gebruikt door Clifford Berryman in zijn spotprent over president Theodore Roosevelt. Hierdoor ontstond een run op teddyberen en kwam de verkoop op gang van het best verkochte speelgoed van Steiff ooit.

Steiff teddy bearRichard Steiff reisde in 1904 naar de Wereldtentoonstelling in St. Louis, USA, waar hij een berenrage ontdekte. De Steiff beer won de ‘Grand Prix’ op de tentoonstelling, terwijl Richard en zijn tante Margarete een gouden medaille kregen. Mede hierdoor steeg de verkoop van teddyberen fenomenaal. De originele teddybeer had interne staven die zijn armen, benen en hoofd beweegbaar maakten. Later werd een meer knuffelbare versie gemaakt met interne schijven voor de ledematen en een kogelgewricht voor het hoofd.

Om hun product te onderscheiden van de vele goedkope namaak artikelen, patenteert Steiff in 1904 de ‘Knopf-im-Ohr’ handelsmerk. Vanaf die tijd hebben alle Steiff dieren een reliëf-knop in hun linkeroor. De eerste knopen waren blanco, maar vanaf 1906 prijkt meestal de Steiff naam op de knopen.

Steiff button in earRond en tijdens de twee wereldoorlogen was er een tekort aan ruwe materialen, waardoor Steiff genoodzaakt was om goedkopere alternatieve te gebruiken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de Duitse grenzen gesloten. De Steiff werknemers maakten toen militair materiaal, zoals gasmaskers en handgranaatheften. Tussen de wereldoorlogen leefde de handel weer op, met als hoogtepunt het in 1903 verkrijgen van de Disney licentie voor Mickey en Minnie Mouse. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden materialen en arbeiders zo schaars dat de productie moest worden stilgelegd. Het is 1946 voordat Steiff zijn productie hervat met een lijn van tien knuffels. Tijdens de Geallieerde bezetting van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog, had het speelgoed een speciale “US Zone tag” in de armnaad.

Teddyberen evolueerden snel in de jaren 1950 en 1960, om aan de veranderende smaak te voldoen. Kortere ledenmaten, rondere gezichten, zachtere lichamen en moderne materialen kenmerken de naoorlogse creaties. In de volgende decennia groeide het Steiff assortiment van pluche dieren met bekende en exotische soorten. Eind jaren 1990 bestond het assortiment uit bijna 15.000 verschillende zachte dierenknuffels.

Handelsmerken

[1] – [2]

Het ‘knop in oor’ handelsmerk werd in 1904 geïntroduceerd. oorspronkelijk stond er een olifant op in reliëf [1]. In 1905 werd de Steiff oorknop gepatenteerd en liet men de olifant vallen voor de eigen handelsnaam. van 1908-1909 werd een stoffen label toegevoegd [2], en vanaf 1926 een papieren label op de borst van de teddybeer.

Steiff teddybeerprijzen

Steiff teddyberen zijn populair bij de verzamelaars. Hele oude teddyberen van rond 1910, maar ook nieuwere beren brengen mooie prijzen op bij een veiling. Om een indruk te krijgen of u oude teddybeer iets waard is hebben we enkele Steiff teddyberen en hun behaalde prijzen op een rijtje gezet.

Klik hier voor teddyberen uit 1905 – 1909 of 1910 – 1959.

Teddybeer voorbeelden

links: jaar: 1905, lengte: 41cm, een kaneel-kleurige, waardevolle Teddybeer met middennaad.
midden: jaar: 1909, lengte: 41cm, naam: Edelweiss, heeft een metalen oorknop in reliëf.
rechts: jaar: ±1950, lengte: 28cm, een Steiff Zotty uit de vijftiger jaren, heel populair bij verzamelaars.

links: jaar: 1903, lengte: 38cm, naam: Christian Gabriel, deze beer heeft een metalen frame en is één van de meest gezochte Steiff-beren.
midden: jaar: ±1905, lengte: 70cm, zeer zeldzaam door zijn zachte vulling.
rechts: jaar: ±1905, lengte: 40cm, populaire Steiff-beer met middennaad.