Steiff Biografieën

(hoofdpagina Steiff teddyberen)

Margarete Steiff

Margarete SteiffAppolonia Margarete Steiff werd op 24 juli 1847 geboren in Giengen, Duitsland. Als baby kreeg ze polio, waardoor ze haar hele leven in een rolstoel heeft gezeten. Ondanks haar handicap ging ze naar de lagere school en in de jaren 1850 op naailes met haar twee oudere zussen. Ze leerde een naaimachine te bedienen, ze gebruikte haar sterke arm om het apparaat te kunnen bedienen. Margarete was een bekwaam naaister en verkocht vanaf 1879 onder haar eigen naam, zelfgemaakte dameskleding.

Als hobby maakte ze opgezette dieren. Al snel verkocht ze speldenkussens in de vorm van olifanten aan familie en vrienden. Er begonnen echter ook kinderen met haar dieren te spelen, daarom maakten ze meer speelgoeddieren, zoals honden, katten en varkens. Een olifant met een gekrulde S-slurf, was ook het eerste handelsmerk van Steiff.

Men begon zich steeds meer op het speelgoed toe te leggen. In 1893 werd Margarete Steiff GmbH opgericht en men ging zich alleen toeleggen op speelgoed, omdat de verkoop hiervan de kledingverkoop ruim oversteeg. Hoewel de ouders van Margarete Steiff bang waren dat haar broers en zussen voorbestemd waren om hun hele leven hard te werken om hun zuster te ondersteunen, was het de aan een rolstoel gebonden Margarete die een familiedynastie oprichtte, die al meer dan een eeuw bestaat. Margarete stierf op 9 mei 1909 in Giengen aan een longontsteking.

Richard Steiff

Richard Steiff werd geboren op 7 februari 1877 in Giengen, Duitsland. Hij was de tweede zoon van Fritz Steiff en de neef van Margarete Steiff. Hij volgde de ‘Kunstgewerbeschule’ (kunstacademie) in Stuttgart, waar hij regelmatig de vlakbij gelegen ‘Nills Zoologischer Garten’ (dierentuin) bezocht. Hij was gefascineerd door de aanwezig dieren en maakte vele tekeningen en schetsen van vooral de beren. Deze tekeningen lagen aan de basis van de eerste teddybeer en latere pluche dieren van Steiff.

In 1897 ging hij in de onderneming van zijn tante Margarete werken, waar hij vele nieuwe producten bedacht. Eén daarvan was de teddybeer. In 1902 maakte hij een teddybeer die de codenaam 55 PB kreeg. 55 waren de centimeters dat de teddybeer groot was, de P stond voor Plüsch (pluche) en de B voor Beweglich (beweegbaar). De beer werd voor het eerste tentoongesteld op de Leipziger Spielwarenmesse in Duitsland in 1903.

De beer werd een groot succes toen een Amerikaans inkoper alle 100 aanwezig teddyberen opkocht en ook nog een bestelling plaatste voor 3.000 stuks. Maar Richard Steiff was nog niet tevreden over de teddybeer. Na nog meer bezoeken aan de dierentuin, maakte hij een jonger uitziend exemplaar van de originele beer. In de nieuwe versie was het stro ingeruild voor een mengsel van houtwol en kapok en had de beer een meer realistisch uiterlijk.

Richard Steiff was een ondernemer en uitvinder. Hij ontwikkelde de Rotoplan, een vlieger die luchtfoto’s kon nemen. Richard ontwierp voor Steiff de ‘Jungfrauenaquarium’, een fabriek van beton en staal, waar de werknemers voldoende daglicht hadden. In 1905 bedacht hij de kartonnen schijven om de armen en benen van de teddybeer aan het lichaam te bevestigen. Een methode die nog steeds gebruikt wordt. De eerste teddyberen hadden koord of ijzerdraad als verbinding, maar die lieten te vaak los.

Richard stierf op 30 maart 1939 in Jackson, Michigan, Verenigde Staten van Amerika.

Fritz Steiff’s zonen

In 1893 kwam Margarete’s broer Fritz bij het bedrijf als vertegenwoordiger. Fritz’s kinderen kwamen rond die tijd bij hun tante in het bedrijf werken, twee van Margarete’s nichtjes werkten als toezichthouders op de werknemers. Maar het waren Fritz’s zes zonen, die een leidende rol in de onderneming zouden innemen.

  • Richard kwam in het bedrijf in de jaren 1890. Hij introduceerde de Steiff producten op de internationaal gerenommeerde speelgoedbeurs van Leipzig in 1894 en hij ontwierp een dierentuin vol met dieren na het begin van de 19e eeuw;
  • Franz, een textielspecialist, kwam bij het bedrijf als boekhouder in 1898;
  • Paul werd een ontwerper bij het familiebedrijf in 1899;
  • Otto werd een internationaal distributeur en reclamespecialist rond 1900;
  • Hugo nam de kwaliteitscontrole op zich in 1906;
  • Ernst Steiff treedt uiteindelijk in 1927 toe tot het bedrijf.

Zo stond er een uitgebreid managementteam tegen de tijd dat Franz overleed in 1908 en Margarete overleed in 1909. Hugo en Otto werden gekozen als directeuren, terwijl Richard en Paul werkten aan de creatieve kant van het bedrijf.