Berenstain Biografieën

The Berenstain Bears is een serie kinderboeken, gemaakt door Stan en Jan Berenstain. De boeken gaan over een familie van beren die in elk verhaal een wijze les leren. Sinds het eerste boek uit 1962, The Big Honey Hunt, zijn er al meer dan 300 titels verschenen.

Stan & Jan Berenstain

Stanley Berenstain en Janice Grant ontmoette elkaar voor het eerst in 1941 op hun eerste dag in de tekenklas op de Philadelphia Museum School of Industrial Art, waar ze direct een band hadden. Tijdens de tweede wereldoorlog werden ze gescheiden, maar daarna kwamen ze weer bij elkaar en trouwden in 1946. Ze werkten eerst als kunstleraren, maar ze wilde toch vooral een carrière in de stripwereld. Na enkele boeken die vooral gericht waren op ouders, wilde de Berenstains zich in jaren 1960 zich toeleggen op kinderboeken.

Het eerste verhaal was ‘Freddy Bear’s Spanking’, uiteindelijk resulteerde dit in het eerste boek: ‘the Big Honey Hunt’. Theodor Geisel, de uitgever, raadde Stanley en Janice aan om een andere dier te kiezen voor hun verhalen, omdat er al zoveel beren in kinderboeken waren. De Berenstains gingen aan de slag met een pinguïn maar het eerste boek verkocht zo goed, dat Geisel van mening veranderde. Het tweede berenboek verscheen in 1964: ‘the Bike Lessons’, met de namen Stan en Jan Berenstain. Geisel had deze namen ongevraagd gebruikt voor de schrijvers en hij had ook de naam ‘Berenstain Bears’ verzonnen.

In de volgende decennia schreven Stan en Jan Berenstain meer dan 300 boeken vanuit de studio in hun huis in Philadelphia. Eerst werd een verhaallijn ontwikkeld, waarna een concept gemaakt werd dat resulteerde in een manuscript van 1.100 woorden. Daarna werkte ze samen aan de tekeningen.

Hun zonen Michael en Leo gingen ook in het familiebedrijf werken. Michael werkt als schrijver en illustrator, Leo doet de commerciële kant. In 2005 stierf Stan Berenstain en in februari 2012 overleed Jan Berenstain.