De Naam Teddybeer

Er bestaan verschillende verhalen over waarom Teddyberen, Teddyberen heten. Hier volgen er een tweetal, waarvan de eerste de meest serieuze is…

Deel 1

Op 14 november 1902 bezocht Theodore Roosevelt, de toenmalige president van de Verenigde Staten van Amerika, Mississippi om er een grensgeschil met de zuidelijke staten op te lossen. Teddy, zoals hij populair werd genoemd, was een enthousiast jager en hij ging graag op de uitnodiging in om na de besprekingen mee op berenjacht te gaan. Het gezelschap kwam al gauw op het spoor van een beer, maar toen de president het dier in het vizier kreeg en zag dat het een hulpeloos welpje was, kon hij het niet over zijn hart verkrijgen dit aardige beertje neer te schieten.

Natuurlijk haalde deze gebeurtenissen de kranten en heel Amerika glimlachte vertederd om de weekhartigheid van hun president. Politiek tekenaar Clifford K. Berryman van de Washington Evening Star maakte een mooie spotprent van Roosevelt ‘die zich door dit grensgeval, grenzeloos populair wist te maken’. Het door Berryman getekende beertje, feitelijk het eerste portret van een ‘teddybeer’, stal direct de harten van de Amerikanen. Zijn evenbeeld als speelgoedbeest werd razend populair. In bijna ieder huisgezin was wel zo’n zacht knuffelbeestje te vinden. Zelfs berenvriend Roosevelt had er in het Witte Huis eentje op zijn bureau zitten.

Zo had de president van Amerika zonder het zelf te willen een nieuwe rage ontketend.

Deel 2

Er is het verhaal dat Edward VII (Koning van Engeland) heel erg gesteld was op een Australisch Koala beertje in the London Zoo, die vernoemd was naar hem, Teddy’s beer. Dit zou het groot aantal vroege beren verklaren dat ‘Edward’ heette. Misschien geeft dit ook voer aan het ondeugende verhaal dat één van de Koning’s vriendinnen eens gezegd zou hebben ‘she liked her Teddy bare’!