Bamse

Bamse is een Zweeds stripfiguurtje. Hij krijgt enorme kracht van het drinken van super-honing, die zijn grootmoeder maakt. Als Bamse het drinkt dan krijgt hij enorme kracht, maar als iemand anders het drinkt hebben ze drie dagen lang een vreselijke buikpijn. Samen met zijn vrienden staat hij pal tegen de kwade krachten van miljonair Krelis en de Wolf-neven. Bamse is niet alleen de sterkste beer, maar ook de zachtaardigste beer van de wereld. Hij gebruikt nooit geweld, hoe erg de schurken zich ook gedragen. Het ergste wat hij doet is ze in de boomtoppen gooien. Maar als ze vallen, vangt Bamse ze altijd weer op.

Bamse heeft twee grote kameraden. Flapper, een bangerig, klein konijntje dat heel snel kan rennen en Dopman, een zeer wijze schildpad met veel verschillende atributen onder zijn schild.
Zijn twee tegenstanders zijn Wolf en Krelis (Croesus Vole). In het begin was de wolf de ergste van alle schurken, maar na een tijdje werd hij een ‘aardiger’, omdat Bamse hem goed behandelde. Krelis is een figuur dat nooit zijn goede kant laat zien. Hij is het brein achter alles, maar wordt nooit betrapt.

Het gaat in Bamse vaak over serieuze onderwerpen, maar er zijn ook echte avonturen met monsters en draken. Dat is waarom hij niet allen kinderen als lezers heeft, maar ook oudere lezers. Bamse staat ergens voor. Ook al is hij heel sterk, zijn goedheid is was hem een held maakt.

De strip werd bedacht door Rune Andréasson en werd in 1973 in een stripblad gepubliceerd. Tot 1990 deed Rune zelf al het werk, maar toen deed hij een stapje terug om andere het blad te laten leiden.

Personages

Nu volgt een beschrijven van de belangrijkste personages uit het Bamse magazine.

Bamse
Het hoofdpersonage die uitzonderlijke kracht krijgt door het drinken van ‘super-honing’. Bamse was lange tijd vrijgezel, maar verder in de serie trouwt hij zijn jeugdliefde Bromelia (Brummelisa). Ze hebben vier kinderen: Bram (Brum), Teddy, Annabella (Nalle-Maja) en Brumma. Als je alle familieleden wil zien, moet je hier klikken.

Flapper (Lille Skutt)
Hij is een goede vriend van Bamse. Flapper is een bang, klein konijntje dat heel hard kan rennen. Als Bamse weer op avontuur gaat, wil hij vaak helemaal niet mee, omdat hij te bang is, maar Bamse haalt hem altijd over om toch mee te gaan. Flapper is ook getrouwd, met Nina Konijn (Rabbit) en ze hebben een kindje, Mini-Jump. Little Leap is postbode en heeft ook een hondje, Fuzzy.

Dopman (Skalman)
Het derde lid van de Bamse-groep. Dopman is een hele wijze schildpad. In zijn schild bewaart hij alles dat je kan verzinnen, en als een echte schildpad heeft hij een vreselijk hekel aan haasten. Hij is een uitvinder van vele dingen, waaronder een eet- en slaapklok. Deze klok verteld hem precies wanneer hij moet eten en wanneer hij moet slapen en Dopman wijkt nooit van zijn gewoontes af, ook al zit hij midden in een spannend avontuur. En als hij slaapt, is hij met honderd kanonnen nog niet wakker te krijgen. Dopman is nog steeds vrijgezel en zal waarschijnlijk nooit trouwen ook, omdat hij veel te druk is met zijn uitvindingen.

Opoe (Grandma)
Zij is een hartelijke beer die de honing maakt waar Bamse zijn kracht van krijgt.

Katten Jansson & Husmusen
Ze vechten en plagen elkaar altijd, maar ze zijn echte vrienden.


Krelis (Croesus Vole)
Een miljoenair met heel veel helpers in dienst. Hij is de grootste schurk uit Bamse, maar er is nooit bewijs dat hij achter alle narigheid zit. Alleen zijn helpers worden gevangen.

De Wolf
In de eerste uitgaven was de Wolf wereldkampioen in slecht zijn. Bamse probeerde echter aardig tegen hem te zijn en na verloop van tijd veranderde de Wolf. Hij ondervond dat als hij aardig was, hij veel nieuwe vrienden maakte. Zijn enigste probleem was dat hij alleen was. Veel avonturen van Bamse staan in het teken van slechte mensen die aardig worden, omdat ze goed behandeld worden.

Tijdschrift

Zo ziet het magazine eruit. Het eerste nummer verscheen in 1973 in Zweden en is sindsdien een van de favoriete kinderen van Zweden. Bamse’s vader is zijn lade Rune Andréasson. Vandaag tekent zoon Runes ook Bamse. Tegenwoordig kunnen niet alleen kinderen in Zweden genieten van Bamse, hij is verspreid over heel Scandinavië. De strip is min of meer moraliserend en leert de kinderen goed gedrag en moraal.