Minka's Beren Passie

bullet  Bekende Beren  bullet  Teddyberen  bullet  Beren Varia  bullet  Kids Corner  bullet

Brooddeeg figuren

Brooddeeg

Brooddeeg maken

ingrediŽnten
Hier zijn verschillende manieren, en verhouding, om brooddeeg te maken. Dit is de meest gangbare:
4 delen bloem ..... 2 delen zout ..... 2 delen water
bijvoorbeeld
500g ongebleekt meel ..... 250g zout ..... 250ml water

De grammen zijn afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt maken. De grote hoeveelheid zout geeft al aan dat het brood niet om te eten is. De grote hoeveelheid zout is nodig voor de conservering en de hardheid van het baksel.

bereiding
Doe meel en zout bijeen in een kom en meng ze door elkaar. Voeg daarna het water toe en kneed hiervan een stevig deeg. Hiervoor kunt u het beste een mixer met deeghaken gebruiken, maar het kan ook met de hand.
Hoe weet u wanneer het deeg klaar is voor gebruik? Als het aan de wanden van de kom (of aan uw handen) kleeft, zit er te veel water in - voeg dan meel toe tot het niet meer plakkerig is. Als het kruimelig is of scheurt wanneer u het uitrolt, is het te droog - doe er dan wat water bij, steeds met twee eetlepels tegelijk totdat het de juiste dikte heeft.
Bewaar het deeg in een plastic zak totdat u het gaat gebruiken. Haal er zoveel uit als u nodig hebt, kneed het licht en rol het daarna tussen uw handen of met een deegroller uit. Maak in het laatste geval gebruik van een licht met bloem bestoven werkvlak.

bakken
Het bakken moet geleidelijk aan gaan en niet te hevig. Je moet de deegfiguurtjes wel in de gaten blijven houden. Is het deegfiguurtje niet hard genoeg, dan moet je het langer in de oven laten. Afhankelijk van de dikte van de figuurtjes zal de baktijd 1 tot 3 uur bedragen op ongeveer 100 graden Celsius. Bij dikkere figuren moet je al snel aan 10 uur denken. Je kunt het deeg ook gewoon op kamertemperatuur laten drogen, dit zal echter wel enkele dagen in beslag nemen. Controleer het baksel door er met een vork tegenaan te tikken. Als u een steenachtig geluid hoort, is het goed.

Voorbeelden

badkamerdeurtegel
badkamerdeurtegel

de familie teddybeer
de familie teddybeer

babybeer met ballon
babybeer met ballon

de drie beren
de drie beren

teddybeer boekensteunen
teddybeer boekensteunen

 

diverse voorbeelden