Winnie de Poeh

“Daar komt Eduard Beer aan; boem, boem, boem, komt hij op zijn kop de trap af, achter Christoffer Robin aan. Voor zo ver hij weet is dat de enige manier om naar beneden te komen, ook al heeft hij af en toe het gevoel dat het vast ook nog wel anders kan. Maar ja, dan zou hij even met het geboem-boem moeten ophouden en er over na moeten denken. Maar dan denkt hij toch weer dat het niet anders kan. In elk geval is hij benden en kan ik hem aan je voorstellen: Winnie de Poeh.”

Toen ik die naam voor het eerst hoorde, zei ik precies hetzelfde als jullie nu zullen zeggen: ‘Maar ik dacht dat het een ‘hij’ was!’
‘Ja, ik ook,’ zei Christoffer Robin.
‘Maar dan kan je hem toch geen Winnie noemen?’
‘Zo noem ik hem ook niet.’
‘En je zei net dat…’
‘Hij heeft Winnie-der-Poeh. Weet je niet wat ‘der’ betekent?’
‘Ah, ja… Nu begrijp ik het,’ zei ik vlug; en ik hoop maar dat jullie het ook begrijpen, want meer krijg je er niet over uitgelegd.

Dit was onze eerste kennismaking met Poeh. Kinderen houden ervan dingen op zijn kop te zien en A.A. Milne begreep dat heel goed. Dankzij zijn humor en verbeeldingskracht en de rake tekeningen van E.H. Shepard, is Poeh van ons allemaal. En dat blijft hij, voor altijd. Korte biografieƫn van A.A. Milne en E.H. Shepard vindt je hier.

E.H. Shepard vs Disney

Er zijn twee ‘verschillende’ Winnie de Poeh’s: de originele tekeningen door E.H. Shepard en de tekeningen van Walt Disney. Elke versie heeft zijn eigen charmes en speciaal voor jou, hebben we drie galerijen gemaakt met plaatjes van Winnie de Poeh, zodat je zelf kan kiezen welke je het mooist vindt. De originele zwart en wit plaatjes, de gekleurde originele plaatjes of de heel populaire Disney plaatjes.

Internationale namen

landnaam
EngelandWinnie the Pooh
DenemarkenPeter Plys
FinlandNalle Puh
GriekenlandOuini
ItaliƫWinnie Puh
NoorwegenOle Brumm
PortugalUrsinho Puff
RuslandWinni Puh
SpanjeEl Osito Winnie
ZwedenNalle Puh

We hebben een speciale pagina gemaakt van de verschillende namen van Winnie de Poeh en zijn vrienden.

Computer/console Spelletjes

Omdat hij zo’n populair personage is, zijn er ook veel spelletje gemaakt met Winnie de Poeh als hoofdpersoon. Veel zijn voor kleine kinderen om bijvoorbeeld te leren tellen of spellen, maar op de volgende pagina vindt je de ‘echte’ spelletjes.