Wat is mijn teddybeer waard?

Regelmatig krijgen wij via e-mail deze vraag voorgelegd. Of wij informatie hebben over de oude teddybeer en hoeveel hij waard is, meestal uit nieuwsgierigheid van de eigenaar. Er is echter maar zelden een snel antwoord mogelijk, de waarde is afhankelijk van veel factoren.

Conditie

De conditie van de teddybeer is heel belangrijk. Met oude teddyberen werd vroeg veel gespeeld, gewoon omdat het speelgoed was. Hierdoor hebben ze vaak last van algehele slijtage. De meeste problemen, zoals versleten zolen en missende ogen, zijn makkelijk te verhelpen. Slijtage en scheuren in het mohair, hebben een hele andere aanpak nodig. Een erg versleten teddybeer brengt al snel 75% minder op dan een teddybeer in perfecte conditie.

Fabrikant

De fabrikant van de teddybeer speelt een belangrijk rol. De Duitse Steiff teddyberen worden op veilingen vaak verkocht, omdat deze beren het meest verzameld worden. Ook teddyberen van het Engelse Farnell worden veel geveild. Daarnaast zijn er nog meer belangrijke en verkoopbare fabrikanten: Bing, Chad Valley, Chiltern en Merrythought. Een bekende fabrikant verhoogt de waarde van de teddybeer.

Labels, knopen en kaartjes

Vaak zijn bij oude beren allerlei vormen voor identificatie verwijderd door zorgzame ouders. Deze zijn niet alleen belangrijk voor het identificeren van een teddybeer, maar hoe completer de teddybeer is, hoe meer hij waard is. Een goed voorbeeld hiervan is de Steiff-knop in het oor. Als deze knop niet meer aanwezig is, is de waarde meteen 25% lager. Behalve labels, knopen, losse kaartjes en certificaten, kan de beer ook nog zijn originele doos hebben. Een originele doos in goede staat, verhoogd de waarde.

Grootte

Sommige verzamelaars kiezen voor miniatuur teddyberen van Schuco of Farnell, maar in het algemeen zijn grote teddyberen duurder.

Ouderdom

In het algemeen geldt dat hoe ouder een teddybeer is, hoe meer hij waard is. Teddyberen van voor de Eerste Wereldoorlog zijn in het bijzonder waardevol. Echter, ook beren uit de jaren 1950 en 1960 zijn populair.

Zeldzaamheid

Een teddybeer waar slechts een beperkt aantal van is gemaakt, zal een hogere waarde hebben puur door zijn zeldzaamheid.

Kleur

De meeste teddyberen werden vroeger gemaakt van licht bruin, blond of goudkleurig mohair. Daarom is er meer vraag naar beren met een afwijkende kleur als kaneelkleurig en zwart. Net als bij een gelimiteerde oplage, levert dit ook een hogere waarde op.

Herkomst

Slechts zelden wordt een teddybeer gekocht van de originele eigenaar. Toch kunnen dingen die het eigendom bevestigen de waarde van de teddybeer verhogen. Te denken valt aan de originele factuur, oude catalogi en foto’s van de eigenaar met de teddybeer.

Aantrekkingskracht

Het meest subjectieve onderdeel is de aantrekkingskracht, wat heel persoonlijk, maar misschien wel het belangrijkste is. Een teddybeer met een aantrekkelijk uitstraling, zal sneller verkocht worden.

Informatie

Als u de waarde van uw teddybeer wilt weten, laat hem dan een keer bekijken door een expert van een veiling of op een berenbeurs. Wij taxeren geen teddyberen, omdat het bijna onmogelijk is om een beer te taxeren als je hem niet kan zien en voelen.