Troetelbeertjes

De Troetelbeertjes (The Care Bears) wonen op een magische plek, Troetelland (Care-a-Lot) genaamd. Het bestaat uit wolken en regenbogen en van daar uit waken zij over alle kinderen over de hele wereld. Als ze een “Troetelbeer Alarm” horen, weten ze dat ze in actie moeten komen. Hun motto is: “Vertroetelen is al dat telt”.

Natuurlijk zijn de Troetelbeertjes in veel landen uitgebracht en overal heten ze anders:

landnaam
ArgentiëLos Ositos Cariñosos
BrasiliëUrsinhos Carinhosos
CanadaLes Câlinours
DenemarkenKælebjørnene
DuitslandDie Glücksbärchis
FinlandHalinallet
FrankrijkLes Bisounours
HongarijeSzíves Bocsok
ItaliëGli orsetti del cuore
NoorwegenCare Bears
PolenTroskliwe misie
PortugalCare Bears
SpanjeLos Cariñositos
IJslandKærleiksbirnirnir
USACare Bears
ZwedenKrambjörnar

Personages

Er zijn tien originele Troetelbeertjes, die in de jaren tachtig gezelschap kregen van nog 14 beren. Ontmoet alle Troetelbeertjes met informatie of hun geslacht, kleur en buiksymbool. Je vindt ze op onze pagina met alle Troetelbeer personages.

Schurken
In alle films en series proberen de schurken de Troetelbeertjes in hun goede bedoelingen te stoppen:
Professor Coldheart, zijn assistent Frostbite en soms Auntie Freeze.
Tovenaar No Heart, zijn stuntelende leerling Beastly en zijn norse nicht Shreeky.
En verder nog Nicolas en de Evil Spirit, Dark Heart, De Tovenaar van Wonderland en zijn assistenten Dim & Dumb, de Rat King en Evil Vizier. In 2002 kwam daar de rat Sir Funnybone bij en in 2007 Grizzle.

Geschiedenis

De Troetelbeertjes zijn personages ontworpen door American Greetings in 1981 voor op wenskaarten. De originele illustraties werden getekend door Elena Kucharik. In 1983 Kenner Products, een speelgoedfabrikant maakten van de Troetelbeertjes, pluche poppen. Iedere beer heeft een verschillende kleur en een eigen symbool, dat staat voor zijn taak en persoonlijkheid. Het symbool wordt ‘buiksymbool’ (tummy symbol) genoemd.

Van 1985 tot en met 1988 hadden de Troetelbeertjes een eigen Tv-serie en werden er 3 films gemaakt: The Care Bears Movie (1985), Care Bears Movie 2: A New Generation (1986) en The Care Bears’ Adventure in Wonderland (1987).

In 2002 werden de Troetelbeertjes geherintroduceerd als nieuw speelgoed door Play-Along Toys. Als onderdeel van de comeback werden ook twee computergeanimeerde films gemaakt: Journey to Joke-a-lot (2004) en Big Wish Movie (2005). In 2007 kwam wederom een nieuwe film uit Oopsy Does It!

1981
Muriel Fahrion ontwerpt de eerste zes Troetelbeertjes voor op wenskaarten, daarna tekent Elena Kucharik honderden wenskaarten.

1983
Een speelgoedlijn wordt gemaakt door Kenner Products en als ondersteuning komt de eerste Tv-special uit: The Land Without Feelings.

1984
De tweede Tv-special: The Care Bears Battle the Freeze Machine.

1985
De Troetelbeertjes spelen in hun eerste bioscoopfilm: The Care Bears Movie. Later in het jaar verschijnt een Tv-serie die uiteindelijk uit 22 aflevering zou bestaan.

1986
De tweede bioscoopfilm: Care Bears Movie 2: A New Generation. In dat jaar begon ook de nieuwe TV-serie The Care Bears TV Series, die twee seizoenen zou lopen en uit 70 afleveringen bestond.

1987
De laatste bioscoopfilm: The Care Bears’ Adventure in Wonderland.

1989
In dit jaar verschijnt de Tv-film The Care Bears Nutcracker Suite. De film was eerst bedoeld als bioscoopfilm, maar door de slechte resultaten van de laatste film werd hij gelijk op de TV uitgebracht.

2002
American Greetings brengt voor de 20ste verjaardag van de Troetelbeertjes een nieuwe lijn poppen, speelgoed en films uit. De Troetelbeertjes zijn opnieuw gestyled en aangepast aan de huidige tijd.

2004
Een DVD komt uit met de nieuwe film: Care Bears: Journey to Joke-a-lot.

2005
De tweede DVD met: The Care Bears’ Big Wish Movie.

2007
Opnieuw worden de Troetelbeertjes uitgebracht, nadat ze opnieuw zijn aangepast. Dit als onderdeel van de 25ste verjaardag, inclusief nieuwe poppen, een nieuwe film: Care Bears: Oopsy Does It! en een nieuwe Tv-serie: Care Bears: Adventures in Care-a-lot die uit 26 afleveringen over twee seizoenen bestond.

Troetelbeertjes herkenningmelodie

Troetelbeer nog even
En krijg je dan een Troetelberenleven
Als kleine Troetelbeer moet je toch streven
Te worden wat de grote beren zijn
Wil graag groot en Troetelbeer als jij zijn

‘k Word Zonnebeer dan schijnt de zon weer
Ik kies Knuffelbeertjes kant
‘k Word Wensbeer die troost dat mens weer
Wij worden Trotelbeer in Troetelland

Ik word heel bedreven
Als grote Troetelbeer gaat zij vergeven
En ik geef straks nog meer ons hele leven
We blijven altijd bij elkaar, echt waar!

Ik word dus geen kok of brandweerman
Speel dus nooit trombone geen sprake van
Wij worden Troetelbeer nog dit jaar!