Smokey Beer

Smokey Beer is het Amerikaans nationaal symbool dat door de United States Forest Service gebruikt wordt om door mensen veroorzaakte bosbranden te voorkomen, door het voorlichten van kinderen door het gehele land.

In het 1937 begon president Franklin D. Roosevelt een nationale campagne om het aantal door mensen veroorzaakte bosbranden te verminderen. De campagne maakte gebruik van de cartoonfiguur Uncle Sam met de slagzin: ‘Your forest…Your fault…Your loss (Jouw bos…jouw schuld…jouw verlies)’. Deze campagne was vanaf het begin een groot succes.

Na de tweede wereldoorlog werden cartoondieren gebruikt voor de campagne. In 1944 bracht Walt Disney de film “Bambi” uit en gaf de US Forest Service toestemming om voor één jaar Bambi te gebruiken op zijn bosbrand campagneposters. Op de poster zei Bambi: ‘Please, Mister, Don’t be Careless, Prevent Forest Fires Greater danger than ever!’ Het gebruik van dieren sloeg aan en de US Forest Services besloot na een jaar een beer te gebruiken.

Tekenaars

Tekenaar Albert Staehel tekende de eerste Smokey, hoewel die toen nog geen naam had. Werknemers van United States Forest Service bedachten de naam Smokey Beer, naar ‘Smoky’ Joe Martin een brandweerman van het New York City Fire Department. Op de eerste poster met Smokey Beer uit augustus 1944, had hij een breedgerande boswachterhoed op en een blauwe jeans aan. Een riem hield zijn broek op, maar hij had geen shirt aan.

Rudy Wendelin werd de volgende Smokey Beer tekenaar en het duurde niet lang voordat de beer zo beroemd werd dat de United States Postal Service hem een eigen postcode gaf, omdat er zoveel fanmail voor hem kwam: Smokey Beer Headquarters, Washington, D.C., 20252. Rudy Wendeling tekende Smokey tot zijn pensioen in 1973. Hij gaf hem handen die meer leken op de van een brandweerman dan op een poot.

Smokey maakt ook gebruikt van reclamefilmpjes om zijn boodschap over te brengen. In de huidige reclames heeft hij de stem van acteur Sam Elliott. Daarvoor had hij de stem van Jackson Weaver en Jim Cummings. We hebben een speciale pagina met vier reclamefilmpjes uit verschillende decennia’s.

Smokey Beer is een groot succes als symbool voor bosbrand preventie, omdat zijn makers een boodschap hadden die kinderen aansprak en omdat ze zelf mee konden helpen. Smokey Beer is een mascotte die autoriteit had maar tegelijk ook een knuffeldier was.

We hebben enkele grote posters met Smokey Beer erop, die helpt om bosbranden te voorkomen. Plus een selectie van posters vanaf 1945 tot 1973

Dat is de cartoonversie van Smokey Beer, maar er is ook een echte Smokey Beer.

De echte Smokey Beer

In 1950 ontstonden de Capitan Gap Wildfire in Lincoln National Forest in het zuiden van New Mexico. Het bos ging verloren, maar in de smeulende restanten ontdekte brandweermannen een kleine, baby zwarte beer. Het klemde zich wanhopig vast aan een boom, zijn poten en heup vol brandwonden. De beer werd bekend als ‘Hotfoot Teddy’ en had medische verzorging nodig. De brandweermannen vlogen de jonge beer naar een dierenarts in Santa Fe. De Dagbladen pikte het nieuws op en als snel veranderde zijn naam in Smokey, naar de cartoon-beer. Nadat hij helemaal hersteld was werd hij geschonken aan de United States Forest Service, waarna hij in de National Zoo in Washington DC terechtkwam.

Zesentwintig jaar lang was Smokey het nationale symbool voor brandpreventie, totdat hij in 1975 met pensioen mocht. Helaas overleed de originele Smokey Beer op 9 november 1976. Hoewel de echte Smokey Beer dood is zal zijn boodschap blijven bestaan: “Remember, only you can prevent forest fires.”

Smokey Beer Act

In 1952 werd Smokey Beer een beeldmerk van het Department of Agriculture. Al het geld uit royalty’s en licenties voor gebruik van het beeldmerk ging naar de preventie van bosbranden. Het symbool en het beeldmerk van Smokey Beer wordt beschermd door drie bureaus: USDA Forest Service, National Association of State Foresters en de Ad Counsil.

Verzamelen

Er zijn veel verzamelobject van Smokey in allerlei soorten en maten. Je komt hem tegen op speelgoed, in advertenties, op flessen, horloges, posters, luciferdoosjes, in stripboeken en nog veel meer. Vele bedrijven gebruiken een afbeelding van Smokey Beer op hun producten, maar favoriet zijn toch wel zijn postzegel en zijn stripboek.

Ter eren van zijn veertigste verjaardag gaf de United States Postal System in 1984 een postzegel van 20 cent uit, ontworpen door Rudy Wendelin. In het midden staat het bekende gezicht van Smokey Beer met daar links naast een kleine afbeelding van een kleine Smokey in een boom, tijdens de bosbrand in Lincoln National Forest.

Het stripboek werd gemaakt door Western Publishing Company en vertelt het verhaal hoe de welp gevonden werd door soldaten van Fort Bliss, Texas, die hielpen bij het bestrijden van de bosbrand in Lincoln National Forest, New Mexico.

Verder zijn er een Ideal Toy Company teddybeer, een Smokey Beer spel van Milton Bradley uit 1968, een Norcrest koektrommel, een singeltje van Tinkerbell Records, Bradleys Swiss Made horloge, lunchdoos en thermosfles van Aladdin Company, McCoy Company asbak en verschillende peper en zoutstelletjes.

Omdat er nog steeds artikelen gemaakt worden met Smokey Beer erop, is het makkelijk om een verzameling te starten terwijl ook oudere artikelen nog te vinden zijn.