Pol

Met zijn vrienden Pingo, Pel en de Admiraal, vaart Petzi altijd weer uit naar zee. En elke keer dat ze dat doen, maken ze nieuwe vrienden in landen ver over de oceaan. Grappig en sprookjesachtig en vol ideeën en verrassingen.

Pol zijn echte naam is Rasmus Klump en hij is Deens. Zijn vrienden Pel, Pingo en de Admiraal heten oorspronkelijk Pelle, Pingo en Skaeg. Zijn ouders zijn Wilhelm en Carla Hansen. Ze tekende hem vanaf 1951, toen hij voor de eerste keer verscheen in een Deense krant. Daar begon zijn succes verhaal. Het eerste album van Pol, ‘Pol bouwt een schip’ (Rasmus Klump Bygger skib) kwam uit in 1952 en daarna volgde er nog 35 andere albums. De eerste albums zijn waarschijnlijk de besten, de laatsten zijn minder spannend en zonder veel nieuwe ideeën.

Maar toch is Pol een uitzonderlijke en aandoenlijke strip, zonder allerlei dramatische effecten. Hij is zeer in trek bij de kinderen, die van de grote, duidelijke plaatjes houden.

Geschiedenis

In hun eerste avontuur, bouwen Pol en zijn vrienden een schip. Ze noemen het ‘Mary’ en varen rond de oceanen. Met Pol achter het stuur beleven ze vele avonturen, maar ze komen altijd weer terug naar huis voor een hele berg pannenkoeken.

Ze maken graag nieuwe vrienden in eigenaardige, vreemde landen, maar ze houden net zo veel van weer naar huis terug te komen voor een flinke stapel pannenkoeken.

Pol is geliefd over heel de wereld. Het is één van de succesvolste kinderstrip ter wereld. Hij is vertaald in verschillende Europese en Aziatische talen. Hoewel er maar 36 ‘originele’ albums zijn, worden er ook nieuwe gemaakt, nog steeds in de stijl van Wilhelm en Carla Hansen. Er is zelfs een tekenfilm serie gemaakt in de jaren zeventig, maar die was niet van al te beste kwaliteit. In 1996 is een nieuwe serie gemaakt door Deense en Duitse TV-zenders.

Wilhelm & Carla Hansen

Wilhelm Hansen is geboren in 1900 en hij verdiende zijn geld als reclame-tekenaar van 1917 tot 1939. In de veertiger jaren begon hij door zijn vrouw Carla Hansen (geboren 1906) geschreven verhalen te illustreren. Hij creëerde ook een wekelijkse komische strip Firlingerne (de Vierling), voor hij begon aan zijn grootste succes: Pol. Ook gebaseerd op verhalen geschreven door Carla. De dagelijkse strip die zij maakten was de basis voor de stripalbums. Ze bleven dat doen tot midden jaren zestig. Toen kwamen er nieuwe tekenaars die de Pol albums maakten, zoals Tove Norgaard, Ole Munk Rasmussen en Paul Arne Kring. Nu wordt de serie getekend door een Zweedse tekenaar, Harald Suneson.

International names

Pol is vertaalt in veel, verschillende talen en veel landen hebben hun eigen namen aan de verschillende personages gegeven. We kennen er enkele en deze staan hieronder.

countriesnames
DenmarkRasmus KlumpPellePingoSkaeg
EnglandPetziPellePingoOld Salt
FinlandRasmus NallePellePingoKalle
FrancePetziRikiPingol’Amiral
GermanyPetziPellePingoSeebär
IcelandRasmus Klumper
ItaliaPetziPellePingoOtario
NetherlandsPolPelPingoAdmiraal
NorwayBamse Bjørn
PortugalPetziRikiPingoAlmirante
SpainPechi
SwedenRasmus NallePellePingoSälle

Stripalbums

Hierna volgen de 36 albums, met de originele titels.

1. Rasmus Klump bygger Skib
2. Rasmus Klump møder Ursula
3. Rasmus Klump Troeffer Mutter Ansjos
4. Rasmus Klump i Syvsoverland
5. Rasmus Klump i Pyramiderne
6. Rasmus Klump på Skildpaddeøen
7. Rasmus Klump på Nordpolen
8. Rasmus Klump som Bjergbestiger
9. Rasmus Klump på Landet
10. Rasmus Klump høster

11. Rasmus Klump jorden rundt
12. Rasmus Klump som Dykker
13. Rasmus Klump på Robinson Crusoe’s
14. Rasmus Klump i Pingonesien
15. Rasmus Klump på Jagt efter en Møjsengøjser
16. Rasmus Klump på Skattejagt
17. Rasmus Klump bliver Konge
18. Rasmus Klump sjov på Slottet
19. Rasmus Klump i Aladdins Hule
20. Rasmus Klump i undervandsbåd

21. Rasmus Klump og Futkarl
22. Rasmus Klump og Hans Lillebror
23. Rasmus Klump i Fortidsland
24. Rasmus Klump kapsejlads i Fortidsland
25. Rasmus Klump i Troldeskoven
26. Rasmus Klump i høj Sø
27. Rasmus Klump blandt Hattesvingere
28. Rasmus Klump til Fødselsdagssjov
29. Rasmus Klump på Flodtur
30. Rasmus Klump får brev fra Bedstafar

31. Rasmus Klump bygger Radiostation
32. Rasmus Klump møder Tik Tak og andre Venner
33. Rasmus Klump i Vangskeligheder
34. Rasmus Klump klarer en Raevestreg
35. Rasmus Klump har fart på
36. Rasmus Klump i Spøgelseshuset