Olivier B. Bommel

Voluit: heer Olivier Berendinus Bommel. Heer van stand, voor wie geld geen rol speelt. Bewoner van het slot Bommelstein. Dikwijl onbegrepen. Hoewel zeer klassenbewust, niet onsympathiek. Rijdt in een bescheiden auto, de Oude Schicht, en gaat bescheiden gekleed: slechts in een geruite jas. Heeft, vervuld van goede bedoelingen, het onnavolgbare vermogen ontwikkeld in meer dan zeven sloten tegelijk te lopen. Geeft daarvan anderen de schuld. Heeft een matig gevoel voor wat redelijk is. Ietwat driftig van aard. Gaat hakkelen wanneer hij nerveus of bang is. Er is nu eenmaal meer dan een heer met een teer gestel kan verdragen. Is royaal, altijd bereid de portefeuille te trekken. Beroept zich vaak op wat zijn goede vader altijd zei: “En daar houd ik mij aan.” Was bijna zijn hele leven lang vrijgezel. Trouwde tenslotte met juffrouw Doddel, zijn buurvrouw, die hem zeer bewonderde. Voor zover bekend verdween daarmee het avontuur uit zijn leven.

Geschiedenis

In 1938 werd Tom Poes de hoofdfiguur van een kinderstripverhaal, waarin Olli B. Bommel uiteindelijk de hoofdrol ging vervullen. Aanvankelijk opduikend als figurant, ontwikkelde hij zich tot Olivier B. Bommel. De eerste Bommelstrip verscheen in 1941 in De Telegraaf. De Nieuwe Rotterdamse Courant begon in 1947 de avonturen van Bommel te publiceren. Er zijn 154 originele verhalen gepubliceerd. Op 20 januari 1986 verscheen de laatste slotaflevering van de laatste strip die Marten Toonder over Olivier B. Bommel heeft geschreven. Hij is misschien wel de belangrijkste stripheld in de Nederlands literatuur geweest. Hij is in zeker twintig talen vertaald, in 21 landen gepubliceerd en heeft miljoenen lezers laten genieten van zijn avonturen. Bommel is een begrip, een industrie, een liefdesobject. Bommel is cult geworden.

Marten Toonder is waarschijnlijk de meest beroemd en invloedrijke Nederlands striptekenaar/schrijver. We hebben een biografie van hem en een pagina over Thijs IJs, een vroege voorloper van Tom Poes.

Je kan een kijkje nemen in de wereld van Olivier B. Bommel en Tom Poes, en de personages ontmoeten die daar rondlopen.

Als je Begrijpt Wat Ik Bedoel

In 1983 is deze Bommelfilm de eerste avondvullende Nederlandse tekenfilm. De film is gebaseerd op het verhaal ‘De Zwelbast‘ en de titel van de film verwijst naar de uitdrukking die vaak door Heer Bommel wordt gebezigd.

Bjørn Frank Jensen en Bert Kroon hebben De Zwelbast tot het scenario bewerkt en hebben de film samen met Harrie Geelen geregisseerd. De film werd geproduceerd door Rob Houwer en Marten Toonder

Meer informatie over deze animatiefilm.

Internationale namen

Olivier B. Bommel is in 20 verschillende talen vertaald en in elk land het hij weer anders, hieronder een kleine opsomming:

landnaam
DenemarkenTeddy Björn
DuitslandHerr Bummel
EngelandOliver B. Bumble
FrankrijkMonsieur Bommel
SpanjeOliver B. Bomel
ZwedenOliver B. Bumble