Merrythought

In 1930 opende W.G. Holmes en G.H. Laxton een speelgoeddierenfabriek in Shropshire, Engeland. In datzelfde jaar deponeerde ze hun handelsmerk ‘Merrythought’. In 1931 maakten ze hun eerste catalogus met de Magneet-serie in vier verschillende maten. De eerste Teddyberen hadden kenmerken, die met Chad Valley en J.K. Farnell in verband werden gebracht. Dit kwam waarschijnlijk omdat twee Merrythought-directeuren eerder voor die twee bedrijven werkten.
In 1930 startte de productie met 20 arbeidsters. In 1932 was het aantal al tot 200 gestegen. Tijdens de 2e WO bleef de productie op een laag pitje doorgaan. In 1946 wordt de productie weer op volle sterkte hervat en in 1955 creëerde de toenmalige ontwerpster Jean Barber de populaire Cheeky Teddybeer.

Chummy is een van de eerste beren van Merrythought, toen men in 1930 in Shropshire pluche beesten begon te maken. Kort na de oprichting ging Merrythought nieuwe ontwerpen maken. Het bedrijf vervaardigde verscheiden serie zachte alpaca berenwelpen, en in de midden ’30 Chubby Bear. Bobby Bruin en Teddy Doofings vertegenwoordigde een geheel nieuwe richting. De familie Bingie werd al in de begin jaren van de firma uitgebracht.
Het Cheeky-model, met brede glimlach, ontving zijn naam op de Britse Speelgoedbeurs van 1956. Cheeky werd gemaakt in verschillende soorten pluche en in 1962 ook met een open mond. Vanaf eind jaren ’50 produceerde het bedrijf ook speelgoeddieren op basis van televisie- of tekenfilmfiguren. Sooty in 1960, Winnie de Poeh in 1966 en Mr. Whoppit in 1956.

Zie wat voor prijzen Merrythought teddyberen behaalden op internationale veilingen.

Handelsmerken

[1] – [2] – [3] – [4] – [5]

Merrythought deed ook een paar jaar een knopje in het oor [1], bij Teddyberen van voor de 2e WO. Het had ongeveer dezelfde vorm en model als dat van Chad Valley, maar dan geel met een wensbotjesmotief en daaroverheen geschreven ‘Hygienic – Merrythought – Toys’. Het knopje zat meestal in het linkeroor, maar soms ook achter op de beer. In die tijd werd ook een geborduurd, geweven label [2] gebruikt.
Label [3] werd gebruikt van 1957 tot 1991 en is een geweven label met opdruk. Vanaf 1992 tot heden wordt een geborduurd, geweven label [4] gebruikt. Het geweven label met opdruk [5] werd onder andere gebruikt voor het geregistreerde Cheeky-model.

Teddybeer voorbeelden

De kenmerken van een Merrythought Teddybeer uit de jaren ’30: geschoren snuit, hoog voorhoofd, grote platte oren, aaneengesloten klauwen en dikke dijbenen. De zolen werden voornamelijk van vilt gemaakt. Vroege Merrythought beren hebben soms kenmerken die heel veel aan beren van andere firma’s doen denken, zoals Chad Valley en J.K. Farnell. Hierdoor zijn ze soms moeilijk te identificeren. Mr. Twisty Cheeky, een rechtopstaande Teddybeer uit 1965. Dankzij een inwendig frame van ijzerdraad konden zij in verschillende houdingen gezet worden.

Punkinhead Bear 1950-er
bruin mohair
£ 646 (2003)