Kroesje Beer

Kroesje Beer is een vriend van Flipje uit Tiel en beleefd samen met hem allerlei avonturen. Er zijn 46 originele boekjes van de avonturen van Flipje gemaakt. Op vier stond Kroesje Beer op de kaft. We hebben alle titels van de originele boekjes, de vier kaften met Kroesje Beer erop en ook hebben we enkele pagina’s voor je, uit de originele boeken.

De geboorte van Flipje

Tuinman Pip en zijn zoon Pipje hebben een frambozenplantje in de Betuwe staan. Ze verzorgen de plant met liefde en er groeit een enorme vrucht aan. Ze plukken deze framboos en brengen hem naar ze Zomerfee, waar ze aan tafel gaan met de andere kabouters. Als de grote framboos als- dessert op tafel komt, beginnen de tuinman en zijn zoon te huilen.

FlipjeZomerfee begon te lachen
“Veeg je tranen maar gauw af!
‘k zal iets heel moois van hem maken.
Kijk, met deze tooverstaf.”

Even raakte zij de pracht-vrucht
Met haar gouden stafje aan.
“Kijk” zei de Zomerfee, “hier zie je
Nu Tielsch Flipje voor je staan!”

Flipje wilde graag zijn horizon verbreden en ging een keer ballonvaren. De wind nam zijn ballon mee en Flipje vaarde steeds verder weg. Na uren varen zag Flipje kans om eruit te springen, boven op een tent. Al snel bleek dat hij in Dierenland was en daar beleefde Flipje zijn meeste avonturen. Hij ging wonen bij juffrouw Schaap, die een soort moeder voor Flipje werd en kreeg vriendjes. Zijn beste vriendjes waren Flapoor Olifant, die niet de slimst was, Bertje Big, een grote veelvraat en Jasper Aap, een deugniet die vol kattenkwaad zat.

Daarnaast deden nog veel meer personages mee in de strips: Agent Bulderen, Baas Piet Bul, de groenteboer, Barend Bok, Boer Os, Burgemeester, Dokter Poedel, Gerard Giraf (groene jas), Giraf Langhals (grijze jas), Grauwtje Ezelin, Juffrouw Geit van Geitenstein, Juffrouw Schaap, Kabouter (groene broek), Kapitein Rob, Kees Konijn, Klaas Ram, Krelis Krokodil, Krent Kruidenier, Kroesje Beer, Mauwmauw, Mevrouw Kangeroe, Mol, Paashaas, Platzak, Reinaart Vos, Schoorsteenveger, Sjoerd de visboer, Treesje Boe, Trein Konijn, Tuinman Pip (oranje broek), Witter Kwast

Flipje van Tiel

Flipje was een moraliserend mannetje, hij waarschuwde zijn vrienden van tevoren als ze weer wat van plan waren. Als het dan toch weer fout ging, was er altijd Flipje met zijn wijze les en goede raad. Daarna trakteerde hij iedereen op limonade, jam of appelsap van ‘maatschappij De Betuwe te Tiel’, want er moest natuurlijk wel reclame gemaakt worden.

Flipje veranderde met de jaren van uiterlijk. De Flipje uit 1935 is een dikke framboos op klompen, zonder gezichtsuitdrukking. Op zijn hoofd stond een hoge, rechte koksmuts. In de jaren 50 was Flipje minder zwaar, met laarsjes en een brede muts met meer plooien. Hij had meer menselijke verhoudingen, blozende appelvormige wangetjes en een schalkse lach. De Flip van de jaren 70 is een Flip met een bos haar en zonder kuif. De gezichtsuitdrukking is ook verdwenen. In de jaren 80 werd een nieuwe Flip ontworpen, een figuurtje met een blonde lok en sinds 1994 met een schaduw.

de Betuwe

Flipje is het gezicht van de jamfabriek De Betuwe in Tiel, dat in 1935 een logo zocht om zich te onderscheiden van de toenemende concurrentie. Reclamebureau ‘Van Alfen’ bedacht toen een mannetje met een dikke framboos als lijf en armen en benen van rode bessen. Dit vruchtenmannetje met de naam ‘Flipje’ op zijn muts werd het herkenbare logo van de Tielse jamfabriek. Ter kennismaking met het publiek verscheen Flipje in een puzzel en kon men er een (zeker voor die tijd) grote geldprijs mee winnen.

Henk Rotgans maakte de eerste serie boekjes van Flipje met zijn vriend Jasper Aap. In 1936 werden de verhalen verteld op 1 meter lange filmstroken. Deze verhalen werden ge├»llustreerd en voorzien van rijmpjes door Martinus Eelco ten Harmsen van der Beek. Behalve in kleine boekjes verscheen Flipje ook in de etalages van de kruidenier, in advertenties en op etiketten. Van de avonturen van Flipje en zijn vriendjes verschenen tot 1954, 48 stripverhalen, uitgegeven door de Tielse jamfabriek ‘De Betuwe’.