Knickerbocker

De Knickerbocker Toy Company werd rond 1850 opgericht in Albany, New York en begon met het produceren van opvoedkundig speelgoed, zoals alfabetblokken. De ongebruikelijke naam ‘Knickerbocker’ is afgeleid van de bijnaam van de inwoners van New York. Die naam is een verwijzing naar de wijde broeken van de oorspronkelijke Nederlandse kolonisten.

De eerste beren die aan Knickerbocker worden toegeschreven zijn van circa 1925, de tijd dat het bedrijf permanente labels ging gebruiken. Het bedrijf ging prat op de hoge kwaliteit van zijn speelgoeddieren en noemde ze ‘Animals of Distinction’, ‘Dieren van Stand’. De Knickerbocker beren waren verreweg de beste Amerikaanse beren uit die tijd, maar toch redelijk betaalbaar.
Het bedrijf veroverde in de jaren ’60 de vergunning voor het maken van ‘Smokey Bear’ tot 1977 en is daar redelijk bekend mee geworden. Er werd zelfs een pratende versie gemaakt, die had een ingebouwd bandje dat de kinderen voorlichtte over de campagne tegen bosbranden.

In 1968 verhuisde het bedrijf naar Middlesex, New Yersey. Daar importeerde ze de verschillende onderdelen, genaaid en wel uit Korea. Eind jaren ’80 werd het bedrijf gesloten.

Handelsmerken

[1] – [2] – [3]

Vanaf ongeveer 1925 is Knickerbocker permanente labels gaan gebruiken. De labels werden normaliter ingenaaid in de middennaad. Uit eind jaren ’40 komt een label [1] van gesatineerde stof, met een figuurtje in een hoefijzer met de woorden: ‘Made under sanitary laws’, waarmee bedoeld wordt dat pluche en vulling hygiĆ«nisch van aard waren.
In de jaren ’50 werd aan het Knickerbocker logo van voor de oorlog (‘Animals of Distinction’), een tweede nieuw geregistreerd handelsmerk toegevoegd: ‘Joy of a Toy’ [3].
Aan het New York label [2] is gelijk te zien dat de beer uit het begin van de jaren ’60 moet komen, omdat het in de tweede helft van de jaren ’60 naar een pand in Middlesex, New Yersey verhuisde.

Teddyberen verzamelen

Knickerbocker-kenmerken van de jaren ’20 zijn: een plat gezicht, een rechte tengere rug, dwars op het hoofd staande grote oren en laag aangezette armen.
Een typisch Knickerbocker kenmerk van na de 2e WO is de puntige snuit uit een apart stuk pluche, dat korter geknipt is dan de rest, een mollig lijf en een rond hoofd met een hoog voorhoofd. In deze tijd ging het bedrijf ook synthetische stoffen gebruiken en ook sprankelende ogen van glas en later van plastic.
Er zijn veel witte Knickerbocker-beren gevonden, wat waarschijnlijk betekent dat wit een populaire kleur was.

Teddybeer voorbeelden

links: jaar: 1935, lengte: 45cm, kleur: kaneelkleurig, Een typische Knickerbocker beer uit die tijd. Hij heeft een geschoren, lange, maar stompe snuit. Gebogen, smal toelopende armen en grote voeten. Een dun recht lijf zonder bochel.
rechts: jaar: 1940, lengte: 50cm, kleur: goudkleurig mohair, Een echte knuffelbeer met een rond hoofd, ingezette snuit en mollige armen en benen. Gevuld met kapok.

links: jaar: 1928, lengte: 30cm, Witte beren waren populair in die tijd. Hij heeft een gegoten neus en een plat gezicht.
midden: jaar: 1955, lengte: 43cm, kleur: ruig, bruin mohair
rechts: jaar: 1955, lengte: 50cm, Vleermuisoren, groot en plat.