Joy-Toys Teddyberen

Joy-Toys werd in de jaren 20 opgericht in South Yarra in Australië, door Gerald Kirby en zijn vrouw. Het was waarschijnlijk de eerste Australische Teddyberen fabriek. Het bedrijf kwam moeilijk op gang, tot het rond 1935 in licentie Disney-figuren ging maken.
Nadat de Kirby’s in 1937 naar Londen vertrokken breidde Joy-Toys zich uit onder de leiding van Maurice Court. In 1966 werd het bedrijf door de Britse firma Cyclops overgenomen. In de jaren 70 werd de productie stilgelegd.

Joy-Toys-beren van voor de 2e Wereldoorlog zijn van mohair pluche gemaakt en hebben een vulling van houtwol en een opvallend gevormde neus. Geen nekschijf, dat zou na de 2e Wereldoorlog het kenmerk van Joy-Toys en andere Australische merken worden.
Aan het eind van de jaren 50 en in de jaren 60 veranderde de vorm van de Joy-Toys beren niet. Ze hadden nog steeds een vierkante neus en grote glazen ogen, schijven in de ledematen en een karakteristieke, onbeweeglijke nek.

Handelsmerk

Het handelsmerk van Joy-Toys was een wit etiketje dwars op de rechter voetzool genaaid, met in het groen geborduurd ‘Joy-Toys made in Australia’ erop.