J.K. Farnell

In 1804 richtte John Kirby Farnell een firma op die huishoudelijke artikelen produceerde. Zijn dochter en zoon, Agnes en Henry, namen na de dood van hun vader het bedrijf over. En vestigde een speelgoeddierenbedrijf in hun huis in Acton in West-Londen. J.K. Farnell maakte na de 1e WO naam met het handelsmerk Alpha. Deze beren werden gemaakt van Yorkshire mohair. Tegen het eind van de jaren ’20, had de firma showrooms in Londen, Parijs en New York. De fabriek werd in 1934 door brand verwoest, maar een jaar later was J.K. Farnell weer in bedrijf met een nieuwe collectie beren. In 1921 kocht Dorothy Milne een Farnell-beer voor haar zoon’s verjaardag. Deze beer werd later Winnie de Pooh, de beroemde beer van A.A. Milne.

De J.K. Farnell-beer lijkt duidelijk op zijn vroege Steiff-tegenhanger. Een levensechte, vooruitstekende snuit; een gebochelde rug; lange, smal toelopende armen met omhoog buigende lepelvormige handen; benen met ronde dijen, smalle enkels en grote, slanke voeten. De vulnaad middenvoor is ook een Farnell-kenmerk, waarmee de stijl van Steiff en Bing gekopieerd wordt.

Handelsmerken

[1] – [2] – [3]

Behalve de laatste jaren, gebruikte J.K. Farnell de handelsnaam Alpha voor zijn Teddyberen. Op een Alpha-label uit de jaren ’20 [2], zijn de woorden geweven in blauwe zijde op een witte achtergrond. Het label werd op de voetzool genaaid. Nummer één is een nieuwer label uit de jaren ’30, met een rood en blauw schild-motief. In de laatste productiejaren, lieten ze de handelsnaam Alpha vallen en verhuizen ook van Londen naar Hastings, zoals blijkt uit het laatste label [3].

Teddybeer voorbeelden

links: jaar: ±1935, lengte: 16″/41cm, na de fabrieksbrand van 1934 veranderde Farnell van stijl, dit is zo’n nieuw model.
rechts: jaar: ±1920, lengte: 18″/46cm, een lieve beer gemaakt van mohair, gevuld met houtwol.

links: jaar: 1925, lengte: 20″/50cm, een Farnell-beer met de typisch gestikte klauwen.
rechts: jaar: ±1937, lengte: 12″/30cm, deze mooie, roze beer is gemaakt van kunstzijde pluche. Het werd in 1929 als eerst gebruikt in hun Silkalite-teddyberen.