Ideal Toy Company

De allereerste Teddybeer zou door Rose Michtom met de hand zijn gemaakt en door haar man Morris in hun nouveauté- en kantoorboekhandel in New York verkocht. De Michtoms deden hun hele voorraad beren over aan de groothandel Butler Brothers, die vervolgens bij de pluche-fabrikanten garant stonden voor hun krediet. In 1903 richtten ze Ideal Novelty & Toy Company op.
Morris Michtom, de grondlegger van Ideal, overleed in 1938, maar na de 2e Wereldoorlog brak voor het bedrijf onder leiding van zijn zoon Benjamin een productieve periode aan, met nieuwe ontwerpen en materialen, een permanent handelsmerk en een nieuwe naam: Ideal Toy Corporation.
Het bedrijf kreeg de licentie voor de eerste Smokey Bear-speelgoedbeer, die in 1953 op de markt kwam. Tegen de jaren ’60 had het bedrijf dochterondernemingen in New York, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Engeland en Duitsland. In 1978 werd het 75-jarig bestaan van gevierd met een speciale beer. In 1982 werd het bedrijf verkocht aan CBS-Toys en maakt in het algemeen geen Teddyberen meer.

De vroege Ideal-beren hadden geen label en kunnen alleen geïdentificeerd worden aan de hand van vorm en bepaalde details.
Latere Ideal-Teddyberen kregen een los label van karton, in de vorm van een circuswagen, met de opdruk: An Ideal Ultrafine Animal; Ideal Novelty & Toy Co.; Long Island City NY.

Eén van de eerste beren die het bedrijf gemaakt heeft, werd in 1964 aan het Smithsonian Institute te Washington aangeboden. Deze beer is een handige bron van informatie om vroege Ideal-Teddyberen te identificeren.
Klassieke Ideal-trekjes zijn: wigvormige snuit; een mollig, gebocheld lijf; lange, gebogen, smal toelopende armen en unieke, puntige ovaalvormige tenen. In de jaren ’20 kreeg je nieuwere, slankere modellen met kortere armen.
Glazen ogen werden na de 1e WO vaak voor Ideal-beren gebruikt. Voor de oorlog gebruikte Ideal, net als de meeste andere fabrikanten, schoenknoopogen.
Jammer genoeg heeft het bedrijf lang dezelfde ontwerpen gebruikt, wat iets afdoet aan de waarde voor verzamelaars.

Teddybeer voorbeelden

links: jaar: 1908, lengte: 40cm
rechts: jaar: 1903, lengte: 51cm, naam: Charlamagne