Gund Teddyberen

De Duitse emigrant Adolph Gund vestigde in 1898 de Gund Manufacturing Co. in Norwalk, Connecticut. Kort daarna verplaatste hij het bedrijf naar New York City. De firma produceerde onder andere speelgoeddieren, ceinturen en halskettingen. Vanaf 1906 maakte ze ook Teddyberen. Van die eerste Teddyberen is er echter nooit één met zekerheid geïdentificeerd.

In 1925 trok Adolph Gund zich uit het bedrijf terug en nam zijn assistent Jacob Swedlin het bedrijf over. Hij breidde de zaak uit en sleepte ook de productie van Walt Disney-figuren in de wacht. Tot 1971 bevond de fabriek zich in Brooklyn, het bedrijf verhuisde in 1973 naar Edison in New Jersey. Rond die tijd, 1979, begaf Gund zich op de verzamelaarsmarkt met de ‘Collectors Classics’. Nu worden de beren voornamelijk in Korea gemaakt.

Handelsmerken

De hoofdletter ‘G’ op het label [1] heeft de vorm van een konijnehoofd. Dit label werd voor het eerst rond 1948 gebruikt. De naam van elke beer werd op het label [2,3] vermeld, wat identificeren eenvoudig maakt. In 1988 werd een beer gemaakt ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan, met een speciaal label [4].