Droes de Beer

De Fabeltjeskrant werd voor het eerste uitgezonden in 1968. Leen Valkenier schreef de teksten en Thijs Chanowski was de producent. De fabels van De La Fontaine werden als basis gebruikt, maar toen Leen door de 30 bruikbare fabels heen was werd besloten om door te gaan met zelf bedachte fabels. Aan het eind van elke aflevering was er een moraal, die de kinderen iets bij moest brengen. Dit bleef door alle series heen bewaard.

De eerste personages waren: Jacob, de wijze uil; Lowieke, de sluwe vos, Meneer de Raaf en Juffrouw Ooievaar. Later kwamen daar nog andere personages met uiteenlopende karakters bij zoals Zoef de Haas, Bor de Wolf, Meindert het Paard.
Meneer de Uil las altijd voor uit de Fabeltjeskrant, waarin alles stond wat in het Dierenbos was gebeurd.

In de eerste vier jaar groeide de serie uit tot het best bekeken programma uit die tijd. De eerste reeks werd uitgezonden van oktober 1868 tot en met augustus 1974, in totaal 1046 afleveringen. Na zo’n tien jaar begon in september 1985 een nieuwe reeks, tot oktober 1992. Hierin werden vele nieuwe personages geïntroduceerd. In totaal zijn er 1524 afleveringen van De Fabeltjeskrant gemaakt.

De broers

Droes de Beer, was één van de personages die later is toegevoegd. Droes was een boosaardige beer, hij stampte de hele tijd door het Dierenbos en zat overal op te fitten. Droes woonde samen met Jodokus. Ze waren onafscheidelijk, maar konden elkaar ook behoorlijk irriteren.
Rond 1977 heeft Droes een relatie gehad met Martha Hamster, maar dat is nooit iets echt serieus geworden.

De stem achter Droes is van Frans van Dusschoten. Droes de Beer had ook een vriendelijke broer, Wasa. Hij stond bekend om zijn grote kracht en heeft alleen in 1969 meegedaan in De Fabeltjeskrant. De stem van Wasa was ook van Frans van Dusschoten.

de Toeter van Droes

Droes drijft Jodocus de Marmot en Stoffel de Schildpad tot wanhoop met zijn getoeter.