de Gummiberen

De serie gaat over de belevenissen van een groep Gummiberen, de laatste overlevenden van een eens grote beschaving van Gummis. De groep vluchtte het land eeuwen geleden, toen de mensen hen in ballingschap dwongen. Zij waren jaloers op Gummiberen vanwege hun vooruitstrevendheid en hun magische krachten. Veel mensen denken dat de Gummiberen enkel in sprookjes bestaan, maar de groep van nu zeven Gummi’s leeft in het ondergrondse doolhof van Gummi Glen in het middeleeuws koninkrijk Duynrijk.

De avonturen beginnen als het mensenkind Ewout per ongeluk in de ondergrondse wereld Gummi Glen terechtkomt. Hij kan in de wereld van de Gummis komen, omdat hij een Gummi Medaillon heeft, jaren geleden gevonden door zijn opa. Hij wordt gevangen genomen, maar al snel ontdekken de Gummiberen dat hij geen kwaad in zin heeft en maken hem een speciale vriend van de kolonie. Hierdoor gaat magisch het Groot Boek van Gummi open, een belangrijke bron van verloren gegane kennis van de Gummiberen. Met deze kennis verdedigen ze Duynrijk tegen het kwaad. In de loop van de serie worden de Gummiberen vrienden van nog meer vriendelijke mensen.

De voornaamste tegenstander van Duynrijk en de Gummiberen is graaf Ruwaard, een man van adel met een leger van reuzen uit de naastgelegen provincie Drekmore. Hij heeft ontdekt dat de Gummiberen nog bestaan en doet er alles aan om er voor te zorgen dat hij onoverwinnelijk wordt en Kasteel Duynrijk veroverd.

Belangrijk in de serie en het leven van de Gummiberen is Gummibessensap, een magisch toverdrankje dat de Gummiberen grote sprongkracht geeft. Het geeft mensen echter tijdelijk superkracht en het kan dienen als brandstof voor machines en voertuigen.

De Gummiberen vechten tegen schurken en magische figuren zoals tovenaars en goden, om hun bestaan verborgen te houden. Ook komen ze steeds meer te weten over de geschiedenis van de Gummi’s, die nu over de hele wereld verspreidt zijn.

Personages

Er zijn zeven Gummi’s in Gummi Glen: Zummi, Sunni, Grammi, Tummi, Cubbi, Gruffi en Gusto. Ontmoet alle Gummiberen uit Gummi Glen.

Over de hele wereld zijn er nog meer Gummiberen, zoals in Barbic Wood en Gummadoon. Ook spelen er mensen in de serie, waarvan sommige wel en sommige niet weten dat de Gummiberen bestaan. En zoals in elke serie hebben ook de Gummiberen vijanden.

Afleveringen

We hebben de 67 afleveringen, verdeeld over 6 seizoenen, op een rijtje gezet.

Gummiberen Herkennings Melodie

Ik huppel en spartel, vermetel en dartel
Maar nooit heb ik mij aan de mensen getoond
Helder en luid klinkt mijn lied door de bossen
eeuwenlang hebben wij daar al gewoond

Gummibeer
Springend red ik mij weer keer op keer
Daarom heet ik ook een Gummibeer
Ik ben een Gummibeer

Tov’ren en springen dat doe ik heel rap
‘t Geheim van mijn kracht zit in Gummiibessensap
Vrijheid en leven is mijn hele streven
Ik vecht voor het goede, want dat is m’n doel

Gummibeer
Springend red ik mij weer keer op keer
Daarom heet ik ook een Gummibeer
Ik ben een Gummibeer

Ik ben een Gummibeer!