De Eerste Teddybeer

Wie kan zich een wereld zonder Teddyberen voorstellen?
Tegenwoordig is het moeilijk te geloven dat er tijd is geweest toen ze nog niet bestonden. Maar ze zijn nog relatief jong, uit het begin van de 20e eeuw. Maar wie maakte de eerste teddybeer? Een hoop verschillende verhalen doen hierover de ronde, hier volgen er drie, in willekeurige volgorde…

Deel 1

Margarete Steiff werd in 1847 geboren in het klein stadje Giengen-am-Brenz in Würtemburg. Na een aanval van polio kwam zij op vroege leeftijd in een rolstoel terecht. Ze maakte naast traditionele dingen als naaldendoosjes en speldenkussens ook een aantal kleine zachte olifanten, die heel populair werden bij de bezoekende kinderen. Haar broer Fritz moedigde haar aan om haar werk te verkopen op markten. Ze maakte een heel assortiment van zachte dieren en ze werd er beroemd door. In 1892 had ze een beeldmerk geregistreerd van een kameel op wieltjes, en in 1898 registreerde ze een beeldmerk met een olifant op wieltjes. Dit was de start van een speelgoedfabriek, die nu nog steeds in familiehanden is. In 1903 maakt Margarete een klein, bewegende berenpop, ontworpen door haar artistieke neefje, Richard. Deze werd tentoongesteld op de Leipzig Trade Fair in 1903 en was heel populair bij de Amerikaanse kopers. Het lijkt er dus op dat de Steiff familie in 1902 en 1903 al zachte, bewegende beren maakten, ten tijde van het verschijnen van de spotprent in de Washington Star.

Richard Steiff zag eens een act met een getrainde beer in het Hagenbeck’s Circus. Hij was getroffen door het dier dat hij het in allerlei standen sketchte. Dit was de bron van Margarete’s beer en is ook de reden dat haar eerste teddyberen zo natuurgetrouw waren, met lande voorpoten, een puntige snuit en geborduurde klauw lijnen. Sommige van Margarete’s ontwerpen werden nagemaakt, daarom registreerde ze het wereldberoemde beeldmerk ‘Knopf im Ohr’, een metalen clip in het oor van haar teddies. Het beeldmerk werd geregistreerd op 13 mei 1905 in Duitsland en Engeland.

Deel 2

Morris Michtom kwam oorspronkelijk uit Rusland; misschien was hij gek met beren, dieren die veel voorkomen in Russische verhalen. Hij zag de tekening in de Washington Star van 18 november 1902. Hij en zijn vrouw zaten in de speelgoed-business. Zijn vrouw maakte de eerste voorbeeld berenwelp. Men maakte er nog drie meer, waarvan ze er één naar President Roosevelt verstuurden, met de vraag of hij bezwaar had tegen feit dat zij het teddy beer wilde noemen. De President had geen bezwaar en de welpen kwamen in begin 1903 op de markt.

De eerste afnemer was Butler Bros. In 1904 Sears Roebuck werd de tweede afnemer en tussen hun twee kochten zij de hele productie van Morris Michtom. Daardoor breidde hun bedrijf zich verder uit en werd in 1907 The Ideal Toy Corporation. Ondanks dat zijn bedrijf groeide, maakte Morris Michtom twee belangrijke fouten: Hij vergat een patent te nemen op zijn bewegende teddybeer en een trademark te nemen. Hierdoor begonnen andere fabrikanten hem al snel na te doen en kwamen met gelijkende teddyberen.