Colargol

Colargol woont in het bos. Hij is een kleine berenwelp, die heel erg van zingen houdt, maar een hele slechte stem heeft. Als hij door het bos loopt wordt hij vriendjes met de vogels, die hem naar de Koning van de Vogels sturen. Hij geeft Colargol een magisch fluitje, dat hem heel mooi laat zingen. Hij gaat bij het Pimoulo Circus, maakt een heleboel vrienden en viert grote successen als ‘Colargol, de Zingende Beer’. Als Colargol het circus wil verlaten, sluit Mr. Pimoulu hem op want hij wil zijn ster niet kwijt. Maar één van Colargol’s vrienden helpt hem ontsnappen.

Colargol wil leren zwemmen, maar wordt de zee ingesleurd en opgepikt door een schip dat op weg is naar de Noordpool. Op het schip moet hij hard werken, maar hij ontsnapt van het schip en wordt vriendjes met een pinguïn en ontmoet zijn vriendinnetje Nordine daar op de Noordpool.
Uiteindelijk besluit hij naar de maan te gaan, om de sterren te zien.

Geschiedenis

Colargol is ‘geboren’ in Frankrijk, in 1960. Zijn moeder was Olga Pouchine, die de Colargol verhalen verzon voor haar zoontje. Zo’n 10 jaar later, maakt Albert Barillé een televisieserie over Colargol. Hij maakt 52 episodes samen met de Poolse animator Tadeazs Wilkoz en het programma werd een grote hit. Colargol was, zeker voor die tijd, een dure serie. Eén klein stukje animatie van zo’n 13 minuten kostte meer dan honderdduizend gulden.

Toen de serie over Colargol aan andere landen werd verkocht, krijg hij een andere naam in de Engels sprekende landen: Barnaby the Bear en in Canada is hij bekend als Jeremy the Bear.

We hebben de tekst en de clips van de herkennings-melodie. De Nederlandse, de originele Franse en andere.