Chad Valley

Chad Valley teddy bearDe Chad Valley Company is vernoemd naar de rivier Chad, die naast het fabrieksterrein stroomde. Het bedrijf groeide door een serie bedrijfsovernames uit van een drukkerij in 1820 tot een speelgoedfabrikant in 1923. In 1931 breidde Chad Valley verder uit toen het Peacock & Company aankocht, een prestigieuze speelgoedfabrikant uit Londen. Chad Valley gebruikte het Peacock label op teddyberen uit de Chad Valley Manga serie.

In 1938 kreeg Chad Valley het ‘Royal Warrant of Appointment as toymaker to Her Majesty the Queen’, oftewel het predicaat koninklijk. Een label met daarop vermeld deze gebeurtenis, werd gebruikt van 1938 tot en met 1952. Na de kroning van Koningin Elizabeth II, werd het label veranderd van ‘toymaker to the Queen’ in ‘toymaker to H.M. Queen Elizabeth, the Queen Mother’.

Tot in de jaren 1970 bleef Chad Valley speelgoed en teddyberen maken. In 1978 werd het bedrijf overgenomen door Palitoy en in 1988 werd de handelsnaam Chad Valley gekocht door de Woolworth Corporation. Dit markeerde het einde van de lange geschiedenis van Chad Valley

Geschiedenis

Chad Valley teddy bear‘Chad Valley’ was het handelsmerk van het bedrijf van de Engelse broers Johnson, die in 1820 begonnen in Birmingham, Engeland, als bedrijf in kantoorartikelen. In 1897 verhuisde het bedrijf naar een fabriek in de Midlands, genaamd Chad Valley Works. Het bedrijf groeide zo, dat het de productie van speelgoeddieren in 1920 verhuisde naar een apart fabriek: Wrekin’ Toy Works, in Wellington.

In 1938 werd Chad Valley benoemd tot hofleverancier, dit is een nuttige aanwijzing voor het dateren van Chad Valley teddyberen. Het hofleveranciers-label was vierkant, met blauw gedrukte tekst en was op de voetzool genaaid. Het label werd gebruikt tot 1952.

Chad Valley produceerde ook enkele beroemde teddyberen uit de beginjaren van de radio en TV.

  • In 1934 produceerde Chad Valley, Winnie de Poeh en ander figuren uit de boeken van A.A. Milne. Deze waren populair geworden door het BBC-programma ‘Childeren’s Hour’.
  • In de jaren 1950, verwierf Chad Valley de exclusieve rechten op de productie van een handpop: de ondeugende Sooty van Harry Corbeth, die vanaf 1952 in zijn eigen populaire kinderprogramma op TV verscheen.
  • Toffee was een personage uit een radioprogramma voor kinderen, ‘Listen with Mother’, dat door de BBC in de jaren 1950 en 1960 werd uitgezonden. De originele Toffee-teddybeer droeg een rode, gebreide hoed en sjaal.

Toen Chad Valley in 1960 zijn 100-jarig bestaan vierde, had het bedrijf zeven fabrieken en waren er meer dan 1000 werknemers in dienst. In 1967 werd Chiltern Toys een dochteronderneming van Chad Valley, dat daarmee de grootste speelgoeddierenfabrikant van Groot-Brittanniƫ was. De recessie van de jaren 1970 leidde echter tot sluiting van 6 van de 7 fabrieken. In 1978 werd Chad Valley overgenomen door Palitoy, dat later weer gekocht zou worden door het Amerikaans bedrijf Kenner Parker. In 1998 werd de handelsnaam gekocht door het Engelse Woolworth, dat een nieuwe serie Chad Valley-speelgoeddieren uitbracht, die in Aziƫ gemaakt werden. The Home Retail Group kocht in 2009 de merknaam en maakte Chad Valley producten die uitsluitend bij Argos verkrijgbaar waren.

Handelsmerken

[1] – [2] – [3] – [4]

De Teddyberen van de jaren ’20 en ’30 werden gemerkt met een metalen, met celluloid bedekte knop met opdruk [1] en/of een geweven label. Het aerolite-handelsmerk [1] is een verwijzing naar de vulling van de Teddyberen met het zachte, licht kapok. Het is gebruikt van 1923 tot en met 1936.

Chad Valley zette de handelsmerk-knoop meestal op het rechteroor vast, maar zo nu en dan ook boven aan de borst of op de rug. Dit laatste waarschijnlijk in verband met problemen met het patent van Steiff op de knop in het oor. Naast de met celluloid bedekte, metalen knop [2], kregen alle Chad Valley-beren van 1930 tot in de jaren ’40, een wit, geweven label met rode letters [4]. Het label werd op de voetzool genaaid. Bij kleinere beren werd het op het been vastgestikt.

Het door Chad Valley gebruikte label toen ze hofleveranciers waren geworden [3]. Er staat: ‘Chad Valley Co Ltd. by appointment toy makers to H.M. the Queen’.

Teddyberen

De beginjaren waren een experimentele periode voor Chad Valley. Er zijn Teddyberen gevonden met een vulling van stukjes kurk en andere met ijzeren gewrichten. Vanaf 1920 gebruikt Chad Valley vullingen van kapok.

De Chad Valley Teddybeer uit de jaren ’20-’30: een vooruitstekend, rond voorhoofd en een grote, kortgeschoren snuit. Evenals de minder uitgesproken bochel, de kortere ledematen en kleinere voeten.

In het begin van de jaren ’30 adverteerde het bedrijf met Teddyberen in veertien maten, waaronder drie beren die met een harde of een zachte vulling verkrijgbaar waren. Aan het eind van het decennium werd echter alleen nog kapok gebruikt. In die periode ondergingen ook de neuzen een verandering: de rechthoekige, horizontaal gestikte en de driehoekige, verticaal gestikte neus, ontwikkelde zich tot de dik geborduurde, ovale vorm, die nu vaak de ‘typische Chad Valley-neus’ genoemd wordt.

Tijdens de oorlogsjaren van de 2e WO, toen mohair pluche moeilijk te krijgen was, heeft Chad Valley teddyberen gemaakt van witte schapenvacht. Deze beren hebben traditioneel zolen van zwart leer.

Chad Valley verving in de jaren ’50 geleidelijk de glazen ogen door plastic ogen. Ook produceerde ze enkele teddyberen met een levensechte neus van gegoten plastic. Het bedrijf maakte ook beren van nylon en andere synthetische stoffen.

Kenmerkend voor Chad Valley zijn de grote, platte oren die opzij van het hoofd zitten.

De Chad-Valley trekjes (’60-’80): karakteristiek hoofd met een snuit die een beetje naar voren steekt. Een brede, dik geborduurde neus en grote, platte oren, die midden over de gelaatsnaad genaaid zijn. De rug is recht, met brede schouders en gebogen, smal toelopende armen, van dezelfde lengte als de beren. De dikke dijbenen en grote voeten zijn ook kenmerkend.

Zie welke prijzen Chad Valley teddyberen maakten op internationale veilingen.

Voorbeelden

links: jaar: 1923, lengte: 17″/43cm, Een oude Chad Valley beer, met het Aerolite-knopje nog in zijn oor.
rechts: jaar: 1935, lengte: 16″/41cm, Een vroege kunstzijde pluche beer.

links: jaar: 1930, lengte: 16″/40cm, Een beer met een opvallend bolle neus en het rode label.
rechts: jaar: 1923, lengte: 16″/40cm, Deze beer is een van de eerste met het Aerolite handelsmerk, wat betekend dat hij met kapok gevuld is. Hij heeft grote, platte oren aan de zijkanten van zijn hoofd en een piepstemmetje.