Geen enkele beer houdt meer van avontuur dan Bruintje Beer. Geen enkele beer heeft ook zulke lieve, geduldige ouders. En zijn ze ongerust omdat er voor Bruintje gevaar dreigt, dan zegt hij: “Ik wacht rustig af tot er wat gebeurd. Vraag me alsjeblieft niet wat, want dat is vreselijk geheim.” Zijn vader en moeder houden dus wijselijk hun mond en het avontuur kan beginnen.
In het zo rustig lijkende dorpje, verscholen tussen de groene heuvels en het bos, ritselt het van magie en mysterie. Achter elk braambosje kan een geheim pad liggen dat ons Bruintje naar een nieuw en spannend avontuur leidt.
Bruintje Beer’s beste vrienden zijn Edward Trunk, Bill Badger, Podgy Pig, Algy Pug en Pong Ping. Met hun beleeft hij menig avontuur.
Voor kinderen is Bruintje het symbool voor durf en vrijheid: hij beklimt bergen, graaft ondergrondse gangen en waagt zich ver van huis. En altijd komt hij weer veilig thuis, waar zijn moeder hem gezellig opwacht met thee en een trommel vol koekjes.
Dat Bruintje Beer zo dikwijls en graag in de wolken verdwijnt, komt omdat zijn geestelijke moeder, Mary Tourtel zelf, één van de eerste vrouwelijke piloten was.
Bruintje Beer Lied
There’s a little Bear,
Like you’ve never seen before – he’s a lot of fun.
Children everywhere grow to love him more and more
He’s their number one !
There’s a million stories to be told
of the things that he’s done
And he’s gonna share them all with you so come along …
Rupert, Rupert the Bear – everyone sing his name …
Rupert, Rupert the Bear, everyone come and join …
in all of his games !
Mary Tourtel
In 1920 besloot de Engelse krant Daily Express dat ze een eigen strip moesten hebben. Dit in navolging van andere landelijke kranten. Ze vroegen Mary Tourtel, de vrouw van één van de editors van de Daily Express. Zij creëerde Rupert Bear, oftewel Bruintje Beer, die in het idyllische stadje Nutwood woont. Ze verzon zelf de verhaaltjes en maakte ook de tekeningen. De eerste Bruintje strip verscheen op 8 november 1920 in de krant. Dagelijks waren er twee tekeningen met daar onder een kort verhaaltje
Mary Tourtel had waarschijnlijk niet kunnen dromen dat Bruintje zo populair zou worden. Ze bleef Bruintje Beer tekenen tot 1935, waarna haar ogen slechter werden. Alfred Bestall nam het van haar over. Hij tekende Bruintje dertig jaar lang voor hij stopte. Van 1965 tot 1978 werden de verhaaltjes geschreven door Freddie Chaplin en de tekening gemaakt door Alex Cubie. Vandaag de dag is Ian Robinson de schrijver en wordt Bruintje getekend door John Harrold.
Met kerstmis 1936 werd het eerste Bruintje Jaarboek gepubliceerd. Daarin stonden alle Bruintje verhalen die de laatste twaalf maanden in de krant verschenen waren. Vanaf dat jaar verschijnt rond augustus of september een nieuw Bruintje Jaarboek.
Bruintje Beer bestaat nog steeds, en, als immer, onversaagd.