Brother Bear

Brother Bear is een Amerikaanse tekenfilm uitgebracht door Walt Disney Pictures op 20 oktober 2003, met een lengte van 85 minuten. Het is nog een originele tekenfim, zonder computeranimatie. De tagline van de film is: ‘Het Verhaal van een Jongen die een Man werd door een Beer te worden.’

Plot

Lang geleden, aan het eind van de IJstijd, leefden er drie broers. Nadat een beer de oudste broer heeft gedood, doodt de impulsieve jongste broer Kenai de beer uit wraak. Voor straf wordt hij zelf door De Grote Geesten veranderd in een beer. Denahi, de middelste broer, komt hem tegen als beer en hij denkt dat deze beer Kenai gedood heeft. Daarop belooft hij wraak te nemen. Nu jaagt de ene broer op de andere broer en de enige hoop voor Kenai om te overleven is om bevriend te raken met zijn ergste vijand, een grizzlywelp genaamd Koda. Koda belangrijkste doel is om Kenai de ware betekenis van broederschap te leren.

Kenai

Kenai, de jongste van drie broers, vliegt als een pijl door het leven en wil zich voortdurend bewijzen tegenover zijn twee oudere broers. De Grote Geesten toveren Kenai om in een beer om hem een kostbaar lesje over liefde en broederschap te geven. Op vier poten maakt hij een hero├»sche reis naar de plaats ‘waar het licht de aarde raakt’ om zijn menselijke gedaante terug te krijgen.

Koda

Koda is een onstuimig berenjong en een echte spraakwaterval die geen minuut kan stilzitten. Hij is een vriendelijk kereltje, heeft altijd een verhaal klaar en maakt constant nieuwe vrienden. Koda is op weg naar de jaarlijkse zalmvangst van de berenfamilie, waar hij zijn moeder hoopt terug te vinden. Onderweg komt hij Kenai tegen en samen gaan ze verder op pad. Zo wordt Koda de gids en makker van Kenai en leert hij hem waar het in de berenwereld echte omdraait.

Sam en Moes

Sam en Moes zijn wellicht de domste en grappigste broers uit het hele Northern Territory. De twee elanden brengen de dag lekker lui door met eten en slapen en proberen elkaar voortdurend te vlug af te zijn Het zijn de eerste sprekende dieren die Kenai als beer ontmoet. Sam en Moes vergezellen Kenai en Koda en zoeken bij Kenai bescherming tegen de jager (Denahi) die hen achterna zit.

Stemmen

Nederlandse versieVlaamse versie
KenaiEgbert Jan WeeberStaf Coppens
KodaJimmy LangeArent Jaspaert
DenahiDanny de MunkFrederik Imbo
Tuke/SamRemco VeldhuisStany Crets
Rutt/MoesRichard KemperPeter van den Begin
SitkaTony NeefTom van Landuyt
TananaMies BouwmanLea Couzin
Tug/TedPim KoopmansHans Royaard

Brother Bear Trailer