Biografie Marten Toonder

Een biografie van de Nederlander Marten Toonder, de bedenker van Olivier B. Bommel en Tom Poes.

1912Marten werd geboren op 2 mei in Rotterdam. Zijn vader Marten senior was een kapitein en zijn moeder was Trijntje Huizinga.
1918/1930Marten’s schooljaren.
1931Na zijn eindexamen ging hij met zijn vader naar Buenos Aires. Daar ontmoette hij Dante Quinterno en nam het besluit om striptekenaar te worden. Zijn ouders waren niet al te enthousiast, maar het was zijn vader geweest die hem in contact had gebracht met strip, die hij meenam van zijn lange reizen.
1932Hij maakt zijn eerste strips ‘Tobias’, ‘de Adventuren van Bram Ibraham’ en ‘Uk en Puk’.
1935Marten Toonder en Phiny Dick trouwen. Phiny maakt ook tekeningen, kinderboeken en strips. Een perfecte partner voor Marten, zowel privé als zakelijk.
1934/1938Thijs IJs verschijnt in de kranten, gemaakt door Marten Toonder, zijn vrouw Phiny en zijn broer Jan Gerhard. Marten ontwikkelde de ideeën en de schetsen, zijn vrouw maakte de tekeningen en zijn broer verzorgde de onderschriften.
1941Het eerste verhaal van Tom Poes wordt gepubliceerd in ‘de Telegraaf’ op 16 maart, omdat de Amerikaanse Mickey Mouse uit de krant moest vanwege de oorlog. Al in het derde verhaal verschijn heer Bommel voor de eerste keer en maakt hij verschillende verhalen mee. In de Tom Poes verhalen komen al veel personages en plaatsen voor, die later ook in de Bommel-strips zouden verschijnen.
1942Oprichting van de Marten Toonder Studios, oorspronkelijk om tekenfilms te produceren.
1946De Tom Poes strip verschijnt in meer dan 50 kranten over de hele wereld. Nieuwe strip worden gemaakt: Kappie, Panda en Koning Hollewijn. Meer en meer tekenfilms worden er gemaakt. De Marten Toonder Studios bloeien en veel Nederlandse striptekenaars zijn hun carièrre bij de studios begonnen.
1964Marten verlaat het bedrijf en trekt zich terug in Ierland, waar hij zich geheel wijdt aan zijn Tom Poes strip en minder met de zakelijke beslommeringen van de studios.
1983Premiere van de tekenfilm ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’. Marten heeft er samen met de producent Rob Houwer twee jaar aan gewerkt.
1986Het laatste Bommel-verhaal wordt geschreven en Marten Toonder begint aan zijn biografie en aan enkele poëzieboeken.
1990Zijn vrouw Phiny Dick overlijdt.
2005Marten Toonder overlijdt.