Beertje Paddington

Paddington is geboren in Peru, waar hij leefde met zijn ouders. We weten weinig van Paddington’s familie, behalve van zijn oom Pastuzo. Hij had een caf√©, hoog in de bergen van Peru. Oom Pastuzo stierf tijdens een aardbeving, dezelfde aardbeving die Paddington van zijn vader en moeder scheidde. Het enige dat oom Pastuzo achter liet was zijn favoriete rode hoed en zijn koffertje met de geheime ruimte. Paddington groeide op bij zijn tante Lucy. Zij leerde hem ook Engels, omdat ze er zeker van was dat hij ooit naar Groot-Brittanni√ę zou gaan.

Paddington voer op de SS Karenia. Hij moest zich op de boot verstoppen ontdekking te voorkomen, met niemand in de buurt om hem te helpen als het fout ging. Paddington wilde helemaal van Lima naar Londen. Het enige dat hij bij zich had waren vijf potten marmelade. Het was gelukkig wel het lekkerste dat Paddington kende. Toen hij uiteindelijk aankwam in South Hampton, Engeland nam hij de metro naar Londen, waar hij urenlang op het station zat. Uiteindelijk werd hij gevonden door de Browns, die hem meenamen naar hun kinderen thuis. Daar zijn Paddington’s avonturen begonnen.

Michael Bond

Het begin van het idee dat later zou uitgroeien tot Paddington ontstond in 1956 toen Michael Bond op de avond voor Kerstmis nog gauw een paar cadeautjes moest kopen. In een winkel ontdekte hij een beer die helemaal in zijn eentje op een plank zat. Michael Bond kocht hem meteen. Twee jaar later verscheen het eerste Paddingtonboek. ‘Het is geen knuffelbeer,’ zegt Michael Bond. ‘Het is meer een beer die in een hoek moet staan. Daarom heeft hij ook kaplaarzen aan.’

Paddington’s tag

Paddington heeft iets nors over zich, iets koppigs -misschien een echt beretrekje- maar daarnaast geeft hij innemend blijk van aanhankelijkheid, zodat iedereen hem, ondanks Paddingtons afwerende blik, meteen wil oppakken. Zijn beroemde label zegt eigenlijk al genoeg: ZORG A.U.B. VOOR DEZE BEER. Dank u.

Google Say Happy Birthday To Paddington Bear

Op 13 oktober 2008, veranderde Google zijn logo op zijn homepage in een doodle voor de 50st verjaardag van Beertje Paddington. De doodle stond alleen op google.co.uk en niet op enig andere internationale homepage.