Barend de Beer

De Fransman Claude Laydu had een geweldig idee voor een dagelijks TV-programma. Hij had het idee uit Duitsland, waar een jonge presentator de kinderen vertelde dat het tijd was om naar bed te gaan. Om dat een grote, knuffelige Teddybeer te laten doen leek de ‘vader’ van Nounours (Barend de Beer) een goed idee.

De eerste personages uit ‘Goedenacht’ zijn Petit Louis, Mirabelle en Grote Beer. Ze verschijnen voor hun eerste serie op de Franse televisie op 10 december 1962. De volgende serie startte op 6 oktober 1963 en had Nounours, Pimpernel en Klaasje als belangrijkste personages. De kinderen waren gefascineerd door het ‘Welterusten voor alle kleintjes’. Ieder avond vertelde Barend de kinderen dat ze moesten gaan slapen, en dat deden ze dan ook.

Barend de Beer werd door de NCRV in 1964 op de buis gebracht. De succesvolle Franse serie rond Barend en de kinderen Pimpernel en Klaasje deed het door zijn kortheid en de zware stem van de steeds weer ‘welterusten!’ roepende beer, goed bij de kijkers. De serie liep tot maart 1965, waarna de NTS in juni 1968 startte met een nieuwe serie van 122, nieuwe, afleveringen.

Einde van de Franse TV-serie