Chiltern

Leon Rees erfde de Chiltern Toy Work in 1919 van zijn schoonvader Josef Eisenmann. Samen met Harry Stone, voorheen van J.K. Farnell, richtte hij in 1920 H.G. Stone & Co. op, dat één van de meest vooraanstaande Britse speelgoeddieren fabrieken uit die tijd zou worden. Eén van de eerste Teddyberen van Chiltern is Baby Bruin, the Bear Cub, uit 1922.
Het handelsmerk ‘Chiltern Toys’ verwijst naar de vestigingsplaats van het bedrijf in Chesham, in de Chiltern Hills.

De pijler van het speelgoedbedrijf was de Hugmee-beer, die in 1923 voor het eerst verscheen.

Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog werd duidelijk dat de fabrieken van H.G. Stone in Tottenham (Noord-Londen) en Chesham (Buckinghamshire) nooit aan de vraag naar Chiltern-speelgoed zouden kunnen voldoen. Daarom kocht het bedrijf in 1945 een terrein bij Pontypool, in Zuid-Wales, om daar een nieuwe, grotere, modern ingerichte fabriek te bouwen.

In 1964 werd H.G. Stone & Co. Ltd, een onderdeel van de Dunbee-Combex-groep, die speelgoed van vinyl en rubber maakten. In 1967 werd het een dochteronderneming van Chad Valley. Ze brachten toen beren op de markt als ‘Chad Valley Chiltern Hygienic Toys’.

Handelsmerken

[1] – [2] – [3] – [4] – [5]

In 1915 droeg de eerste Chiltern-beer, Master Teddy, een eenvoudig kartonnen kaartje [1] dat aan een touwtje op zijn borst zat. De nu beroemde Chiltern-naam stond er niet eens op. Chiltern gebruikte pas vanaf de jaren ’40 een permanent label van stof; Eerdere beren kregen een rond, oranje borstlabel van karton, met de tekst ‘Chiltern Toys Trademark – Made in England’ [1].
Vanaf de vijftiger jaren werden ook blauwbedrukte, witte labels [4] op de rechtervoet gelijmd. Sommige beren hadden een roodbedrukt label [2], maar deze werden meestal meegenaaid in de zijnaad. In 1967 werd het een dochteronderneming van Chad Valley. Ze brachten toen beren op de markt als ‘Chad Valley Chiltern Hygienic Toys’ [1+5].
Een label uit de zestiger jaren [3].

Teddyberen verzamelen

Vooroorlogse Hugmee-kenmerken: geschoren, puntige snuit; opvallend model neus met twee langere buitenste steken; resten van de kenmerkende, brede glimlach; lange, gebogen armen en ‘geknikte’ benen met velveteen zolen.
Hugmee beren waren in verschillende kleuren verkrijgbaar, onder andere in roze en blauw; hij is heel zeldzaam in het wit. Ze hebben meestal een piepstem en droegen oorspronkelijk een borstlabel waarop stond: ‘I growl’ (Ik grom). Enkele vroege Hugmees bevatten een duwmuziekdoos.

In de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende jaren was veel materiaal gerantsoeneerd. Als gevolg van het tekort aan stof moest het Hugmee-patroon aangepast worden, zodat er minder stof voor nodig zou zijn. De Hugmee-beren kregen een kortere snuit en mond, wat hem een neerslachtige uitdrukking gaf. De afwezigheid van klauwen op de handen was ook door bezuinigingen ingegeven.

H.G. Stone zette rond 1958 voor het eerst een neus van gegoten plastic op de Chiltern-beren. In het begin werden de neuzen genaaid. Later werden ze vastgezet met een borgring, in overeenstemming met de nieuwe veiligheidsvoorschriften.

De Hugmee-beren van begin jaren twintig en dertig zijn de felst begeerde beren. Ze zijn mooi van kleur, van prachtig mohair en gevuld met een mengsel van houtwol en kapok.
In de jaren vijftig veranderde het gezicht iets, door de komst van de geschoren snuit, maar verder bleven model en constructie haast ongewijzigd.

Chiltern prijzen

Zie welke prijzen Chiltern teddyberen maken op internationale veilingen.

Teddybeer voorbeelden

links: jaar: 1927, lengte: 58cm, Dit is één van de eerste Hugmee-beren. Hij heeft twee-kleurig mohair, donkere wortels met blonde punten. Het hoofd was gevuld met houtwol, de ledematen en het lijf met kapok. Deze beer had ook een piepstem, ovaalvormig en een dubbel riet.
rechts: jaar: 1915, lengte: 20cm, Master Teddy werd gemaakt in vijf verschillende maten. Zijn uitpuilende, schele ogen waren kenmerkend voor die periode, waarin men de populaire karikaturen uit die tijd te imiteren. Dit is één van de eerste Teddyberen die door Chiltern gemaakt zijn. Hij heeft nog steeds zijn kartonnen borstlabel, waar zijn naam op staat.

links: jaar: 1940, lengte: 42cm, Deze beer had een opwind mechanisme dat Brahms speelde.
midden: jaar: 1953, lengte: 29cm, Een Ting-a-Ling Bruin Bear, als je hem omdraaide, maakte hij een rinkelend geluid.
rechts: jaar: 1958, lengte: 28cm, Beer op een driewieler.